BERNARDIĆ ‘Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao. SDP ima konkretan plan, plaća ne smije biti ispod 4.000 kuna neto’

Komentirajući demografske mjere koje je danas iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez” rekao da je jedina istinska demografska mjera – dobro plaćen posao, “a sve ostalo je prodavanje magle”.
– Cilj nam je zaustaviti iseljavanje. Zato je SDP dosad predložio konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja kroz besplatne udžbenike, besplatne vrtiće, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i oslobađanja doprinosa kod zapošljavanja mladih do 35 godina starosti. Predložili smo to prije godinu dana. Žao mi je što to vladajući nisu prihvatili, a nisu stavili niti na dnevni red – rekao je Bernardić.

– Moramo zaustaviti iseljavanje i potaknuti pronatalitetnu politiku. Hrvatska nema vremena čekati da Vlada nešto napravi. Oni su ovdje već dvije godine, a nismo vidjeli nikakve reforme, dodaje. Svi nude rješenje i imaju viziju kako riješiti ovaj demografski slom. Znači li to da su to problemi nad čijim rješenjima treba postići široki društveni i politički konsenzus, upitao je urednik i voditelj Ivica Ružičić. Bernardić je pak kazao kako je činjenica da RH izumire i iseljava se. Stoga smo predložili konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja – kazao je.

Istaknuo je i da je potrebno povećati plaće i mirovine kako se ljudi ne bi iseljavali.

– Zato smo predložili da minimalna plaća ne smije biti manja od 4.000 kn neto. To je minimum minimuma ljudskog dostojanstva, kazao je. Znamo i kako ćemo smanjiti liste čekanja u zdravstvu na specijalističke preglede. To smo već jednom uspjeli kada smo bili na vlasti – dodaje.

Smatra i da su potrebni prijevremeni parlamentarni izbori.

– Kada se dogodi ovakva korupcijska afera kao što je Agrokor, teška preko 500 mil. kn, onda Vlada daje ostavku i ide se na prijevremene izbore. Zato još jednom pozivam sadašnju vlast da idemo na izbore – kazao je.

– Trebamo potaknuti konkurentnost hrvatskog turizma i smanjiti PDV u ugostiteljstvu na 13% i porez na dodanu vrijednost, koji se tiče usluga smještaja, na 10%.

Govoreći o poljoprivredi kazao je da je potrebno spriječiti ucjene trgovačkih lanaca i uvoznih lobija kojima se onemogućavaju domaći proizvođači da plasiraju svoje proizvode. Spomenuo je i da će se po uzoru na poljski model koristiti sredstva EU za jačanje malih i srednjih poljoprivrednika, a ne kao dosad samo velikih poljoprivrednih proizvođača. Kao još jednu mjeru u sektoru poljoprivrede spomenuo je smanjenje PDV s 13% na 5% za repromaterijal.

Sukob između Pantovčaka i Banskih dvora
Govoreći o odnosu predsjednice Republike i predsjednika Vlade, kazao je da prema nedavnoj anketi građana, ocjenjuje da je sukob između Pantovčaka i Banskih dvora “isfingiran” kako bi se predsjednica Republike bolje pozicionirala u odnosu na nove predsjedničke izbore.

– Bilo bi zanimljivo čuti što predsjednica RH misli o aferi hotmail, zašto ne rade institucije pravne države. Ne smijemo se praviti da se korupcija u aferi Agrokor nije dogodila, dodao je i naveo – u Hrvatskoj ćemo uvesti red. To je moj zadatak – kaže Bernardić.

Na pitanje o rejtingu SDP-a, Bernardić je rekao da je siguran u dobar rejting i stabilnost SDP-a te u konačnici dobar rezultat na izborima. Jedini pravi test za rejting su izbori, a anketama se ne zamaram, kazao je.

– Što se tiče jačanja Živog zida nisam zabrinut jer su se oni u više navrata dokazivali kao stranka desnice. Potpisali su referendumsku inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasali su za uklanjanje Trga maršala Tita, bili su protiv Istanbulske konvencije – oni su desnica – rekao je.

– SDP je jedina snaga i jedina brana prodoru konzervativnih desnih snaga u Hrvatskoj, izjavio je Bernardić. Dvije referendumske inicijative su usmjerene protiv drugih i drugačijih u Hrvatskoj. Predstavljaju udar na Srbe, Rome, Bošnjake, Židove i gej populaciju. Na toj referendumskoj incijativi su se svi razotkrili. Mi u SDP-u borit ćemo se da ne prođu ove dvije referendumske inicijative – kazao je Bernardić. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments