Vrije žestoki sukob Merkel i njezinih ključnih partnera

JE LI NA POMOLU SLOM NJEMAČKE VLADAJUĆE KOALICIJE: ‘JA S TOM ŽENOM VIŠE NE MOGU SURAĐIVATI!’ Vrije žestoki sukob Merkel i njezinih ključnih partnera

Sukob oko izbjeglica još uvijek prijeti raskolom unutar vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU, a kako u nedjelju prenose njemački mediji, ministar unutarnjih poslova i predsjednik bavarskog CSU-a izrazio je sumnju u daljnju suradnju s kancelarkom i predsjednicom CDU-a Angelom Merkel.
Istodobno, njemačka vlada opovrgla je napise medija po kojima Angela Merkel priprema izvanredni EU samit na temu izbjeglica.

„Ja s ovom ženom više ne mogu više surađivati“, rekao je Horst Seehofer u krugu članova vlade iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), komentirajući trenutni odnos s kancelarkom Angelom Merkel, prenosi u nedjelju dnevnik Welt am Sonntag.

Seehofer je to izgovorio u četvrtak uoči sastanka sa zastupnicima CSU-a u Bundestagu.

U međuvremenu je Seehofer u jednom razgovoru za dnevnik Bild am Sonntag pokazao popustljiviji stav i dao do znanja kako mu nije cilj razilaženje sa strankom CDU, s kojom CSU na saveznoj razini tvori demokršćansku Uniju CDU/CSU.

„Nitko u CSU-u nama namjeru srušiti kancelarku, ukinuti zajednički zastupnički klub ili razvrgnuti aktualnu vladajuću koaliciju“, rekao je Seehofer.

Između sestrinskih stranaka demokršćanske unije već danima bukti žestoki sukob oko pitanja postupka prema određenoj skupini izbjeglica na njemačkim granicama. Ministar unutarnjih poslova Seehofer želi uvesti pravilo po kojem se izbjeglice koje su registrirane u nekoj drugoj zemlji Europske unije ne bi puštale preko njemačke granice.

Angela Merkel se zalaže za rješenje na europskoj razini i ne želi donositi odluke prije konzultacije s europskim partnerima, posebice onima koji bi bili najviše pogođeni njemačkim zatvaranjem granica. Seehofer i CSU odbijaju čekati da se tema dogovori na razini EU.

Njemačka vlada u međuvremenu je opovrgla pisanje dnevnika Bild po kojem njemačka kancelarka priprema izvanredni samit Europske unije na temu daljnjeg odnosa prema izbjeglicama.

„Nije planiran nikakav izvanredni samit. Sazivanje ovakvog susreta bi osim toga bila zadaća europskih institucija, a ne njemačke vlade“, priopćila je vlada u nedjelju. Istodobno se dodaje kako njemačka vlada, kad je tema izbjeglica u pitanju, vodi razgovore s više članica EU-a kao i s Europskom komisijom.

Bild se poziva na izvore u nekoliko vlada članica EU, između ostalog i talijanske. Jedan dužnosnik talijanske vlade izjavio je kao se „vrše pripreme“ za izvanredni samit na temu izbjeglica, ali da još ništa nije odlučeno.

Svađa u vrhu demokršćanske Unije CDU/CSU na samom početku rada koalicijske demokršćansko-socijaldemokratske vlade utjecala je na pad popularnosti vladajuće koalicije.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, velika koalicija ne bi dobila većinu u parlamentu da se ove nedjelje održavaju parlamentarni izbori. Prema istraživanju instituta Forsa za TV postaju RTL, Unija CDU/CSU bi osvojila 30 posto glasova dok bi socijaldemokrate podržalo 16 posto glasača.

Istodobno od svađe oko izbjeglica profitira desna, populistička i antimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), koju bi podržalo 15 posto birača.

Europa mora ‘promijeniti brzinu’ u pogledu migracije
Tvrdolinijska taktika nove talijanske populističke vlade način je da se partneri iz EU-a uvjere u to da “promijene brzinu” u pogledu rješavanja problema migracije, sudeći po riječima talijanskog ministra vanjskih poslova Enza Moavera Milanesija.

Talijanska vlada koju podupire ekstremno desna stranka Liga i protusistemski Pokret pet zvijezda zatvorila je svoje luke za brodove koji spašavaju migrante.

“Naša je svrha protresti savjest vlada (EU-a) i potaknuti ih da promijene brzinu u pogledu migracije”, rekao je Milanesi, tehnokrat i bivši sudac suda EU-a za dnevnik Corriere della Sera.

Italija bi željela da EU uspostavi prihvatne centre u zemljama odakle migranti putuju, koji bi procesuirali zahtjeve za azilom te uvjerili neke migrante da ne nastavljaju put u Europu, kazao je.

To bi mogla biti “mjesta pomoći i utočišta, gdje bi mogli promijeniti mišljenje i vratiti se kući s novčanom pomoći EU-a”, kazao je Moavero.

On je dodao da bi Italija mogla obnoviti poziv za obaveznim mehanizmom raspodjele tražitelja azila unutar EU-a. Dosadašnji su pokušaji bili neuspješni.

Moavera, koji je u ranijim vladama bio ministar za europske poslove, smatraju najvećim eurofilom među ministrima u pretežito euroskeptičnoj novoj talijanskoj vladi. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.