Manjinska vlada može, velika koalicija nikako

Svako malo tema velike koalicije pojavi se u javnom prostoru. I u HDZ-u i u SDP-u takve ideje redovito demantiraju. I posljednju informaciju, da su se premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić zbog te teme već sastajali, i to dva puta, SDP je demantirao. Međutim, nema sumnje da i jedne i druge zabrinjava trenutačni omjer snaga na političkoj sceni i da bi velika koalicija doista mogla biti jedna od rijetkih opcija nakon novih izbora.

Tri grupacije u SDP-u se trenutačno mogu iskristalizirati tri grupacije – jednu čine oni koji za veliku koaliciju ili bilo kakvu suradnju s HDZ-om ne žele ni čuti, drugu oni kojima je ona prihvatljiva i koji imaju spremne i uvjete za HDZ (o čemu je Večernji list već pisao), a treću oni koji misle da bi velika koalicija za SDP bila smrt, ali ne i svaki oblik suradnje s HDZ-om za dobrobit države. – Doista smatram da SDP ne bi izdržao ulazak u veliku koaliciju, to bi bilo ravno samoubojstvu. SDP i egzistira kao brana njihovu desničarenju, konzervativizmu i lopovluku. Ali uz pretpostavku da politička situacija ostane identična i da doista pitanje velike koalicije dođe na dnevni red, najviše što bi SDP mogao ići u tom smjeru je da eventualno podrži HDZ-ovu manjinsku vladu bude li HDZ relativni pobjednik na izborima – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a.

Naravno, takav dogovor podrazumijevao bi donošenje i provođenje ključnih reformskih pitanja. Drugim riječima, morao bi se postići konsenzus o ključnim pitanjima za zemlju. – Bez gospodarskog rasta od minimalno 4-5 posto osuđeni smo na zaostajanje. Nijedan problem se ne može riješiti, pa ni demografski, bez gospodarskog rasta. I u tome trebamo postići konsenzus, HDZ i SDP, ali i sindikati i poslodavci. Trebali bismo svi zajedno stvoriti jedno ozračje unutar društva i dati potporu jednom takvom iskoraku. To nam fali. A nakon toga prionuti i na rješavanje anomalija u pravosuđu, krenuti u reformu javne uprave – kaže naš izvor iz SDP-a.

Dokaz vjerodostojnosti Kada bi se sva ta pitanja riješila, a reforme doista provele na dobrobit svih nas, dodaje naš izvor, građani takav dogovor između SDP-a i HDZ-a sigurno ne bi kaznili. Na tom primjeru, dodaje izvor iz SDP-a, HDZ bi mogao pokazati i vjerodostojnost, da nije kao HNS u kojemu nikad ne odbijaju ministarske fotelje.

Politički analitičar Ivan Rimac uvjeren je da trenutačno nije realno očekivati veliku koaliciju te misli da na nju ne bi pristao ni HDZ ni SDP. No, ne vjeruje ni u mogućnost manjinske vlade koju bi SDP podržao u slučaju da HDZ na idućim izborima bude pobjednik. – Teško bi mogli objasniti svojim članovima i biračima zbog čega pristaju na takvu podršku HDZ-u. Mislim da bi to dovelo do daljnje erozije mogućnosti da SDP zadrži svoje birače – smatra Rimac. Drži da je pravi put za SDP da izradi bolje političke programe. – Trebaju razmišljati na drukčiji način, što zasad ne rade – smatra Rimac. (vecernji.hr)

Facebook Comments