O političkoj sudbini Angele Merkel danas odlučuje bavarski CSU: Hoće li prihvatiti dogovor o migrantima?

BITI ILI NE BITI ZA UZDRMANU KANCELARKU O političkoj sudbini Angele Merkel danas odlučuje bavarski CSU: Hoće li prihvatiti dogovor o migrantima?

Politička sudbina Angele Merkel u nedjelju se nalazi u rukama Kršćansko-socijalne unije (CSU) kad vodstvo te bavarske stranke odlučuje hoće li prihvatiti dogovore o migrantima koje je njemačka kancelarka donijela iz Bruxellesa.
Devet mjeseci nakon izbora na kojima joj je dio glasova oduzela krajnja desnica, oslabljena Merkel bila je primorana obratiti se susjednim članicama Europske unije kako bi riješila sukob sa svojim stranačkim saveznicima koji su se pobunili protiv njezine migrantske politike.

Čelnik CSU-a, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, zaprijetio je da će vraćati migrante s bavarske granice, a taj bi potez zasigurno bio uvod u pad vlade.

Europski čelnici su na summitu u Bruxellesu ovog tjedna sklopili dogovor o podjeli migranata na dobrovoljnoj bazi i stvaranja “kontroliranih centara” unutar EU u kojem će se obrađivati zatraženi azili.

Merkel je odvojeno najavila sporazume sa 16 država EU o povratku nekih izbjeglica te je predložila otvaranje prihvatnih centara gdje bi drugi migranti trebali imati ubrzanu obradu azila, što je postroživanje otvorene migrantske politike koju je predstavila 2015. godine.

Bavarski premijer Markus Soeder, koji se priprema za regionalne izbore u listopadu na kojima ga očekuje protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), preuzeo je zasluge za stvaranje pritiska na kancelarku.

“Apsolutno ide u pravom smjeru”, rekao je Soeder, no dodao kako će i dalje stvarati pritisak kako bi se pojasnili detalji.

Iako većina analitičara očekuje da će Merkel preživjeti sukob s CSU-om, malo je vjerojatno da će to biti posljednji put da će se ta sestrinska stranka njezinih demokršćana distancirati od kancelarke koju smatra precentrističkom za svoje birače.

Mađarski premijer Viktor Orban koji se pozicionirao kao jedan od glavnih političkih neprijatelja Merkel po pitanju migracija odbacio je tvrdnju da je potpisao bilo kakav sporazum i time pokazao koliko je nesigurno ono što je dogovoreno.

Iako u dokumentu koji je Merkel dala svojim koalicijskim partnerima stoji kako je Mađarska jedna od 14 država koja je “na političkoj razini” prihvatila primiti neke od migranata koji su prošli kroz europske države na putu do Njemačke, službena Budimpešta to odbacuje.

AfD, koji uskoro održava svoj stranački kongres u Bavarskoj u kojoj se u listopadu nada preuzeti glasove CSU-u, pokušava profitirati na toj konfuziji. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments