Britanski istražitelji u Salisburyju traže uzrok trovanja novog para

Četiri mjeseca nakon trovanja bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri, istražitelji u Salisburyju vode utrku s vremenom kako bi pronašli uzrok trovanja još jednog para nervnim otrovom novičokom.

Muškarac u dobi od 45 godina i žena u dobi od 44, smješteni u bolnici u kritičnom stanju, izloženi su otrovu nakon što su dirali kontaminirani predmet, objavila je londonska policija, koja još ne zna je li riječ o istom izvoru trovanja kao i u slučaju Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka.

To bi mogla biti šprica, mali kirurški paketić (…) koji je lako mogao proći nezamijećeno, rekao je stručnjak za kemijsko oružje Hamish de Bretton-Gordon.

Istražitelji provode sustavnu i pozornu pretragu nekoliko mjesta kako bi pronašli taj predmet, kazala je policija.

Šest mjesta na kojima je taj par bio potkraj prošlog tjedna zatvoreno je za javnost. Građanima je savjetovano da ne diraju nepoznate predmete, a Engleska agencija za javno zdravlje tvrdi da je rizik za javnost je “malen”.

Slučaj je ponovno izazvao napetosti u odnosima između Londona i Moskve.
Konzervativni zastupnik Tom Tugendhat, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta, ocijenio je za BBC da je korištenje neurotoksičnog agensa u civilnom području “ratni zločin”.

Rusko veleposlanstvo u Londonu ocijenilo je da je britansko stajalište “zabrinjavajuće” i podsjetilo da je Rusija predložila zajedničku istragu događaja u Salisburyju na samom početku te da ta ponuda još vrijedi. Umjesto da surađuje, London radije stvara zbrku i straši vlastite građane, ocijenilo je veleposlanstvo na Twitteru. (hrt.hr)

 

Facebook Comments