Siloviti potres u kabinetu Therese May, počeo je pravi egzodus ministara

BRITANSKA VLADA PRED POTPUNIM RASPADOM: BORIS JOHNSON PODNIO OSTAVKU Siloviti potres u kabinetu Therese May, počeo je pravi egzodus ministara

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson podnio je u ponedjeljak ostavku u vladi Therese May čime je izazvao novi siloviti potres u njezinom kabinetu nakon što je samo nekoliko sati ranije ostavku podnio i njezin ministar za Brexit David Davis.

Johnson odlazi zbog planova premijerke za napuštanje Europske unije što je druga takva ostavka u jednom danu koja je poljuljala planove britanske političarke za odlazak Britanije iz EU.

Johnson je nakon dana u kojemu je otkazao sastanke o krizinim pregovorima u službenoj rezidenciji u središtu Londona odlučio napustiti svoju dužnost nekoliko sati nakon Davisa.

– Premijerka May je danas poslijepodne prihvatila ostavku ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona. Uskoro će biti objavljeno ime njegove zamjene. Premijerka zahvaljuje Borisu na njegovom radu, stoji u kratkom priopćenju iz ureda premijerke.

Johnson je poznat kao predstavnik najčvršće struje zagovornika Brexita među konzervativcima.

Dvije ostavke ostavljaju May na vrhu vlade izloženu nemogućnosti da ujedini vlast oko najvećeg vanjskopolitičkog i ekonomskog zaokreta u zemlji.

Sada ostaje pitanje hoće li May pokušati prebroditi ove potrese i ostati čvrsto na politici zagovaranja prijateljskog brexita ili će biti suočena s drugim ostavkama i pozivima da to sama učini.

Odlazak otežava poziciju May koja je u petak osigurala, uz velike napore, suglasnost svoje duboko podijeljene vlade za najčvršće moguće trgovinske veze s EU.

To je razljutilo mnoge euroskeptike jer smatraju da ta strategija izdaje njezino obećanje za jasno razilaženje s EU.

David Davis je u obrazloženju svoje ostavke naveo da ne želi biti “nevoljki sudionik” u planovima premijerke Therese May za napuštanje Europske unije.

Davisovu ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU. Osim toga, Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva. Nakon Johnsonove ostavke to pitanje dobiva na dodatnoj aktualnosti.

Ostavka je i prije Johnsonova odlaska potaknula i druge da krenu Davisovim putem, samo dva dana nakon sastanka održanog premijerkinoj rezidenciji Chequers na kojemu su trebale biti nadvladane duboke podjele zbog Brexita. Ostavku je tako podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, potvrdili su izvori iz vlade, a mediji su izvijestili i o ostavci i zamjenice ministra Suelle Braverman.

May je za Davisova nasljednika imenovala Dominica Raaba.

Devet mjeseci prije nego što bi Britanija trebala napustiti Uniju i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s EU, May se našla pod snažnim pritiskom EU i brojnih tvrtki koji od nje traže da pokaže svoje pregovaračko stajalište.

Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May.

“Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan”, napisao je Davis u ostavci.

Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži “opća pravila” s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time “Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke”.

Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek “nevoljki sudionik”.

May je na pismo odgovorila ističući da se ne slaže s njegovom “ocjenom politike koja je dogovorena na sastanku kabineta u peta” te mu je zahvalila na njegovu radu.

U petak je u premijerkinoj rezidenciji Chequersu održan sastanak na kojemu je May, kako se činilo, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u kabinetu, među kojima je bio i Davis, da podupru njezin plan da zatraži “slobodnu trgovinu robe” te da održi bliske trgovinske veze s EU.

May je dobila potporu drugoga istaknutoga zagovornika Brexita, ministra okoliša Michaela Govea koji je u nedjelju rekao da dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u britanske ruke.

I drugi zastupnici Konzervativne stranke u parlamentu kritizirali su “mirovnih sporazum” i Chequersa, ističući da će po premijerkinim planovima Brexit biti samo nominalan, izdaja onoga što smatraju svojim obećanjem o potpunom raskitu s Europskom unijom.

Njihovi prigovori nameću pitanje može li May dobiti potporu parlamenta za svoje planove, bude li tijekom ove godine postignut ikakav sporazum s EU, a neki su čak i najavljivali da bi mogli protiv nje pokrenuti i opoziv.

Voža zagovornika Brexita u Konzervativnoj stranci Jacob Rees-Mogg rekao je da Davisova ostavka dokazuje da je njihova zabrinutost utemeljena. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments