EK smanjio procjenu gospodarskog rasta Hrvatske na 2,6%

Europska komisija smanjila je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini na 2,6%, s prethodnih 2,8%, i poručila da će u ostatku godine rast poduprijeti domaća potražnja, a da su rizici od Agrokora smanjeni. Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9%.

Komisija procjenjuje i da bi rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2019. mogao dodatno usporiti na 2,5 posto.

Nakon neočekivanog usporavanja u posljednjem tromjesečju 2017., realni rast BDP-a samo je blago ubrzao u prvom tromjesečju 2018., uglavnom zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i oporavku investicija, ističe se u izvješću EK.

Poboljšano iskorištavanje fondova EU-a, smanjenje kamatnih stopa i porast kredita korporativnom sektoru trebali bi poduprijeti rast investicija, smatra Komisija. Navodi i to da raspoloživi rani podaci o turističkim dolascima i noćenjima podupiru očekivanja o snažnom rastu izvoza usluga u 2018. godini.

Istodobno, iznenadno usporavanje robnog izvoza početkom 2018. u skladu je sa slabljenjem koje se vidi u industrijskom sektoru, navodi Komisija. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 0,2% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Hrvatski robni izvoz porastao je, pak, u prvih pet mjeseci ove godine blagih 1,2% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istodobno porastao 4,7%.

Uvjeti na tržištu rada nastavljaju se poboljšavati. EK očekuje da će plaće rasti zbog sve očitije nestašice radne snage u sektoru turizma i građevinarstva.

Stopa nezaposlenosti trebala bi i dalje padati uglavnom zahvaljujući rastu zaposlenosti, dok migracijski odljev usporava, dodaje Komisija u ljetnim prognozama.

Navodeći da su vjerovnici Agrokora prihvatili plan nagodbe o restrukturiranju dugova tog najvećeg poslodavca u zemlji, u EK ističu da je to smanjilo negativne rizike u razdoblju za koje se daju procjene, no napominju da je uspješna implementacija sporazuma ključna za operativnu i financijsku stabilnost kompanije.(hrt)

Facebook Comments