Za 60 milijuna € Bandić bi stadion radio na Kajzerici

Nije časio ni časa – otprilike dan i pol trebalo je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da, nakon izjave premijera Andreja Plenkovića o nužnosti gradnje nacionalnog stadiona, sazove svoj tim i novinare da predstavi svoju viziju budućnosti hrvatskog nogometa. Danas će, najavio je, predstaviti “projekt Hrvatskog nogometnog doma i nacionalnog stadiona”, koji će se raditi po zamisli arhitekta Hrvoja Njirića, pobjednika natječaja za stadion još tamo 2008. godine.

Njegov je Plavi vulkan, koji bi se trebao smjestiti na Kajzerici, hit među Zagrepčanima bio otpočetka, iako su godinama zagovarali nacionalni stadion u Maksimiru. Lokacija je to, međutim, koja ipak, na kraju, neće proći. – Kajzerica – rekao nam je jučer arhitekt Hrvoje Njirić, pa usput priznao da je pomalo u gužvi jer detaljno priprema sve materijale za današnje predstavljanje projekta. Dogovori su jučer još trajali, objasnio je, pa se raspravljalo hoće li se ići na 50 tisuća mjesta, kako stoji u inicijalnom projektu, ili će se graditi stadion s manje stolaca. – Moguće je da će se ići i na 20 tisuća mjesta – rekao je Njirić, čiji je stadion, odnosno njegova gradnja, 2010. procijenjena na 122 milijuna eura. Okolnosti su se promijenile, kaže, međutim, arhitekt, pa dodaje kako je o cifri trenutačno “nezahvalno govoriti”. Činjenica da bi stadion mogao biti upola manji od predviđenog projektom, kao i ta da je cijena same gradnje manja nego prije deset godina, nacionalno zdanje bi moglo koštati čak i upola manje nego je procijenjeno prošlog desetljeća. Novac bi, objasnio je arhitekt Njirić, trebao stići iz četiri glavna kanala.

HNS, država, Grad Zagreb, a imamo i potencijalne privatne partnere koji su voljni uložiti – kaže Njirić. Sredstva koje bi HNS trebao uložiti ona su koja će dobiti zbog ulaska reprezentacije u finale. Već sama utakmica u nedjelju donosi 29,5 milijuna dolara, dok će deset više na račun Saveza stići postanu li vatreni zlatni. Sam HNS već je krajem prošle godine najavljivao kako bi stadion gradio vlastitim sredstvima, točnije novcem dobivenim iz Lige nacije, a lokacija mu je trebala biti u Velikoj Gorici. Kapacitetom od 35 tisuća gledatelja stajao bi 50 milijuna eura, a predsjednik Saveza Davor Šuker istaknuo je tada kako bi volio da dio tereta ipak podnese i država. Čini se da će na kraju to i biti jer, kako je rekao prekjučer premijer Plenković, dugoročno rješenje mora se naći.(vecernji.hr)

 

Facebook Comments