Pakao u Skandinaviji: Zbog dugotrajne suše gori Arktički krug, šumski požari prijete i Stockholmu

Neuobičajeno visoke temperature na europskom sjeveru, uz dugotrajnu sušu i snažne vjetrove, već danima pogoduju širenju požara u Švedskoj.
U središnjem dijelu zemlje i na zapadu aktivna su 44 požara, javlja BBC, dodajući kako se iz tih područja evakuiraju stanovnici i turisti.

Švedska je mobilizirala sve resurse kako bi zaustavila požare koji bjesne diljem zemlje. Traži i međunarodnu pomoć, pa su Italija i Francuska poslale po dva kanadera, a Norveška šest helikoptera.
Tisuće ljudi upozorene su da ne izlaze iz kuća, da zatvore prozore i ne udišu zadimljeni zrak.

Vatra je poharala oko 20.000 hektara polja i šuma, a šteta se trenutačno procjenjuje na oko 60 milijuna eura.
Šveđani su zbog požara koji su zahvatili i Arktički krug sve zabrinutiji, što nam je potvrdio i jedan čitatelj tportala, inače Hrvat na privremenom radu u Švedskoj, koji nas je zamolio da mu ne otkrivamo identitet.
‘Vremenske prilike u Švedskoj su već nekoliko mjeseci neuobičajene za taj prostor. Posvuda plamte požari, a biljke se zbog nedostatka kiše pretvaraju u nagorjelu slamu. Najteže je farmerima na sjeveru zemlje koji zabrinuto zbrajaju štetu i razmišljaju koliko će morati zaklati stoke jer nema dovoljno zaliha hrane i vode. Polja su suha već mjesecima, a temperature na Arktičkom krugu dosežu 31 stupanj Celzijev. Pravi horor’, ispričao nam je čitatelj.

Najgore pogođena područja su Ljusdal i Älvdalen, udaljeni nekih 300 kilometara od Stockholma.
Nedaleko od Stockholma gori i vojni poligon, a vatrogasci se ne usude gasiti požar zbog straha od neeksplodiranih mina. (tportal.hr)

Facebook Comments