Odvjetnička komora pokrenula izvide protiv Karačića, i on se oglasio: ‘Zar su svi posvilenili?’

Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore reagiralo je na incident u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i pokrenulo izvide protiv odvjetnika Davorina Karačića, javnosti poznatog kao odvjentika Marka Perkovića Thompsona, kao odvjentika Bad Blue Boysa, a od ponedjeljka i po verbalnom nasilju koje je kao zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku uperio prema Tomislavu Tomaševiću iz stranke Zagreb je naš.

– Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore je pokrenulo izvide i naručilo snimku spornog događaja te će, kad pregleda snimku, odlučiti o daljnjem postupanju – rečeno nam je kratko u Komori.

Nasrtanje
Kao što smo već izvijestili, do nasrtanja u Skupštini došlo je zbog zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo. Još prije prve točke dnevnog reda, na aktualnom satu, zastupnik Karačić prijetio je Tomaševiću.

– Klošaru mali, pljunut ću ti u facu, hajde, prijeđi na stvar. Hoćemo otići negdje ispod Domovinskog mosta, sami ti i ja? Jel’ hoćeš, možeš frenda povest sa sobom, možeš i dva. Klošaru mali, usta isperi svaki put prije nego što izgovoriš riječi Dinamo i Davorin Karačić! Kada nekoga optužuješ za političku korupciju, onda reci što je bilo. Bijedniče! – govorio je Karačić dok se unosio Tomaševiću u lice.

Situaciju su morali smirivati prisutni zastupnici i zaštitari, a zastupnik Tomašević je zbog toga zatražio stanku na sjednici.

– Zastupnik Karačić me pozvao na fizički obračun i prijetio mi, tražio da se fizički obračunamo izvan skupštine i malo je falilo da stvar eskalira. Oni argumente očito nemaju pa su krenuli na ovakve načine. Mene to neće zastrašiti da i dalje govorim o onome što mislim i zastupam teze koje smo obećali glasačima – rekao je Tomašević.

Podsjetio je da je Zagreb je naš! tražio da se u zaključak oko Dinama uvrsti zabrana korištenja stadiona za poslove preoblikovanja kluba u dioničko društvo, a sličan je zaključak imao i klub Neovisnih za Hrvatsku, ali ga je povukao uoči imenovanja njihove zastupnice na čelo Gradskog ureda za kulturu.

Osude neprimjerenog ponašanja
Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, kao i ostali gradski zastupnici, osudio je neprimjereno ponašanje.

– Tog sam trena vodio sjednicu i nisam ništa vidio, ali mogu reći da osuđujem bilo kakav oblik nasilja, bilo na ulici ili u parlamentu Republike Hrvatske – rekao je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić. On je pozvao zastupnike na primjereno ponašanje i rječnik.

– Onako kako se mi ponašamo u parlamentu, to će biti slika prema vani. Prema tome mi moramo držati jednu razinu ispod koje ne smijemo i ne možemo ići – objasnio je Mikulić.

Incident je komentirao i zastupnik kluba SDP-a Matej Mišić koji je svjedočio verbalnom okršaju.

– Prijetnje i uvrede koje su upućene od strane zastupnika Neovisni za Hrvatsku prema kolegi zastupniku Tomaševiću su apsolutno neprihvatljive i zaista trebaju dati odgovor kakav je to klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku, a podsjetit ću da su oni koalicijski partneri gradonačelnika Bandića pa između ostalog to je i pitanje za gradonačelnika – s kime vodi ovaj grad? – rekao je Matej Mišić, zastupnik kluba SDP-a.

Iznimno neugodno
Prijetnjama je svjedočio i Renato Petek iz Naprijed Hrvatska!

– Bilo je iznimno neugodno i te riječi stvarno ne bih ponovio, ali definitivno su pozivale na fizički obračun. Ne bih ponovio te vulgarne i omalovažavajuće izraze koje je Karačić izgovorio očito uznemiren Tomaševićevim riječima da su oni u političkoj trgovini odustali od točke o Dinamu kako bi dobili mjesto pročelnice ureda za kulturu. Očekivao sam da će Karačić dobiti opomenu, ali ništa se nije dogodilo – rekao je Petek.

Sukob je osudila i Anka Mrak Taritaš iz Građansko-liberalnog saveza, koja je rekla da je biti zastupnik čast jer su ih izabrali građani da štite njihove interese, a da se Karačić ponio nečasno.

– Način na koji je jedan zastupnik reagirao pokazatelj je da zapravo tu nema civilizacijskog dosega ni pristojnosti i da je argument šake i argument agresije nešto što caruje u javnom prostoru ovoga grada i države. Situacija je alarmantna – rekla je Mrak Taritaš.

Malo žešća rasprava
Karačićev kolega iz kluba Neovisni za Hrvatsku pak misli da nije bilo riječi o nasilju, nego o malo žešćoj raspravi s navijačkom pozadinom.

– Ovdje je riječ o navijačkoj priči, priči o Dinamu na koju su Neovisni za Hrvatsku posebice osjetljivi. Upravo je naš klub nositelj duha tribine i interesa autentičnih Dinamovih navijača i posebno smo osjetljivi kad se insinuira da smo sudjelovali u političkim trgovinama, što je notorna laž. Upravo je na prošloj sjednici usvojen naš zaključak protiv privatizacije Dinama – rekao je Zlatko Hasanbegović.

Medijske halucinacije
Sam Karačić se nedugo nakon incidenta oglasio na Twitteru.

– Zašto mediji haluciniraju s “umalo fizički obračun”? Pa teže svađe sam znao gledati pred šalterima određenih institucija ili javnih poduzeća. Zar su svi posvilenili?, napisao je. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.