Pacijentice u šoku: ‘Znate kad su nas naručili za preglede!?’

ŠOKANTNA ISKUSTVA S LISTAMA ČEKANJA U HRVATSKIM BOLNICAMA Pacijentice u šoku: ‘Znate kad su nas naručili za preglede!?’

Zbog nesnošljivih glavobolja Danijelu Modrušan liječnica obiteljske medicine uputila je neurologu. Nakon pregleda specijalist neurologije rekao joj je kako je nužno da napravi MR mozga.
Uzela je uputnicu i 19. srpnja naručila se na pregled u OB Pula. Termin pregleda je: 29. prosinca 2020. godine.

Jelena iz Zagreba već godinama pokušava ustanoviti od čega boluje. Nakon bezbroj pregleda i silne dokumentacije zaključeno je kako bi imunolog trebao ustanoviti uzrok njezinih tegoba. Zbog toga se 5. srpnja naručila na KBC Zagreb i poštom joj je uskoro stigao termin: 26. veljače 2020. godine.

Bez dijagnoze
Danijela će tako uz pomoć javnog zdravstva sljedeće dvije i pol godine trpjeti bolove a da ne zna dijagnozu, a Jelena će do pregleda čekati godinu i pol dana.

– Na magnetsku rezonancu sigurno ne idem iz razonode. Uostalom, specijalist neurologije zatražio je pregled kako bi se ustanovilo što mi je. Nevjerojatno je da se na pregled čeka dvije i pol godine. Sve i ako ne govorimo o hitnom pregledu, čekanje od gotovo 30 mjeseci je neprihvatljivo – kaže Danijela i dodaje kako se sa svojim zdravljem sigurno neće igrati te kako će otići privatno obaviti pregled, a svoj će termin prepustiti nekom drugom.

Slično kaže i Jelena, koja je umorna od traženja uzroka bolesti i boji se da ovim tempom nikad neće riješiti probleme.

Prema svemu sudeći, liste čekanja ne samo da se nisu smanjile, nego su duže nego ikada prije.

Iz KBC-a Zagreb objasnili su zašto se na pregled imunologu čeka gotovo dvije godine.

Iskorištene rezerve
– Reumatološka/imunološka služba KBC-a Zagreb je preopterećena. Broj bolesnika koji se pregledaju u polikliničkim ambulantama Zavoda te obrađuju i liječe u dnevnoj bolnici Zavoda je udvostručen u posljednje tri godine (kroz ambulanti pogon obavi se ukupno više od 23.000 pregleda godišnje). Zbog opsega posla svih devet specijalista radi u obje ambulante – prosječan broj pregleda po specijalistu Zavoda za kliničku imunologiju je znatno iznad 2000 godišnje (vlastiti podaci za 2017. godinu) – kaže prof. dr. sc. Branimir Anić, pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

Uzimajući u obzir redoviti rad na odjelu, dežurstva, konzilijarnu službu unutar KBC-a, zaključuje kako su im sve unutarnje rezerve iskorištene. Kao problem, navodi i da se brojni bolesnici koji su naručeni na prvi pregled uopće ne pojave u zakazanom terminu a da se pritom prethodno ne odjave, čime izravno ugrožavaju pravo drugih bolesnika.
Prof. Anić se referira i na druge bolnice te navodi kako bi bilo zanimljivo prikupiti i analizirati podatke o broju polikliničkih pregleda reumatoloških službi u drugim kliničkim institucijama u gradu (ali i u cijeloj zemlji). Ujedno bi trebalo sagledati i usporediti vrstu te opseg kazuistike koju obrađujemo u Zavodu i koja se obrađuje u drugim ustanovama.

Više pregleda
– Na temelju tih podataka moglo bi se vidjeti da je broj pregleda po liječniku specijalistu u našoj ustanovi u najmanju ruku dvostruko veći nego u većini drugih komparabilnih institucija. Treba imati na umu da u Zagrebu postoje još dva zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju – u KBC Sestre milosrdnice i KB Dubrava – te dvije klinike za reumatologiju i jedan odjel za kliničku imunologiju i reumatologiju (ovo vrijedi za adultnu skrb) – kaže prof. Anić i proziva ustanove koje uopće ne primaju predbilježbe za preglede jer deklariraju da nemaju slobodne termine.

– Ova vrsta problema ne postoji niti se od njih traži ikakvo očitovanje. Trebalo bi analizirati i zemljopisnu gravitaciju bolesnika prema mjestu stanovanja i mjestu reumatološkog/imunološkog pregleda – zaključuje prof. Anić. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments