Nezabilježene suše i vrućine haraju sjeverom Europe

Nezabilježene suše i vrućine danima haraju sjeverom Europe. Vrhunac se očekuje danas. Diljem Skandinavije predviđaju se temperature do 34 stupnja.

Požari u Švedskoj, koji su sada pod nadzorom, u samo sedam dana prouzročili su štetu od oko 87 milijuna eura.

Oružane snage poslale su ratne avione da bombardiraju područje zahvaćeno šumskim požarima.

Glasnogovornik ministarstva obrane priopćio je da su bombe bačene s visine od 3000 metara stvorile tlak, uništile kisik i tako na određenom području ugasile vatrenu stihiju.

Njemačka se bori s visokim temperaturama

Neuobičajeno visoke temperature i u Njemačkoj svima otežavaju život. Zbog vrućine koja je deformirala betonsku pistu neko je vrijeme bila zatvorena i zračna luka u Hannoveru.

Na jugu Njemačke, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, na dvije državne autoceste zbog slične pojave podizanja betonskih ploča brzina je ograničena na 80 km/h. Na teren su izašli radnici koji popravljaju ceste.

Hamburški vatrogasci posljednjih dana svojim vozilima prskaju biljke u gradskim parkovima koje kao i većina vegetacije u Njemačkoj trpi zbog visokih vrućina.
Poljoprivrednici iz sjevernih dijelova Njemačke već sad otpisuju dijelove žetve, a zbog sporog rasta trave strahuje se da neće biti dovoljno stočne hrane. Osim toga, goveda pate i zbog jakog sunca.

Meteorolozi su za sutra najavili rekordne temperature od 38 stupnjeva nakon čega bi vrućina trebala posustati, ali ne osjetno. (hrt.hr)

 

Facebook Comments