Moćni tajfun približava se jugu zemlje, ovako ubojito ljeto ne pamti se 30 godina

JAPANU PRIJETE VALOVI VISOKI 11 METARA! Moćni tajfun približava se jugu zemlje, ovako ubojito ljeto ne pamti se 30 godina

Tajfun Soulik približava se u utorak južnim japanskim otocima, uz upozorenja hidrometeoroloških službi na klizišta, jaku kišu i vjetrove.
Predviđa se da će devetnaesti tajfun ove sezone doći do otoka Amami Oshima i južnog dijela otoka Kyushu u utorak navečer, objavile su meteorološke agencije.

Tajfun bi mogao proizvesti valove do 11 metara visine, te sa sobom donosi i jake pljuskove.

Kišnih oborina očekuje se do 400 milimetara na otočju Amami Oshima i južnom dijelu otoka Kyushu, dok će na otoku Shikoku pasti 250 milimetara do srijede popodne, napominje agencija.

Ranije u utorak, centar tajfuna bio je 210 kilometara od otočja Amami Oshima te je putovao zapadno-sjeverozapadno brzinom od 20 kilometara na sat uz vjetrove od 162 kmh i udare od 210 kmh.

Još jedan tajfun, dvadeseti ove sezone, Cimaron, nalazi se u blizini otočja Ogasawara, te će doći do zapadnog Japana kasnije ovoga tjedna.

Ovoga ljeta Japan je iskusio najubojitije vremenske uvjete i katastrofe u posljednjih 30 godina. Ranije u lipnju, jake kiše bile su okidač za klizišta i poplave na zapadu zemlje, usmrtivši pritom preko 220 ljudi.

S druge strane toplinski val koji je zahvatio Japan odmah nakon oluja ostavio je za sobom preko 130 umrlih od srčanih bolesti, napominju vlasti, uslijed temperatura koje su u nekim dijelovima zemlje premašile 40 stupnjeva. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments