‘Njoj nije potrebna stranka, treba joj pokret!’

DALIJA OREŠKOVIĆ ODLUČILA UĆI U POLITIKU ‘Njoj nije potrebna stranka, treba joj pokret!’

– Što se više branim od političkog angažmana, samo proizvodim suprotan efekt. Ali ne mogu šutjeti o stvarima koje nisu dobre. A jedna stvar vuče drugu – morala sam reagirati na nacrt novog prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i na način na koji je donesen lex Agrokor…
Saveznici
I tako sam, i ne htijući, ušla u politiku. Nemam velika očekivanja, nisam sigurna ni da ću uspjeti, ali ne mogu samo slijegati ramenima i očajavati, barem ću probati ostvariti svoje ideje…

Tako bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, koja je još prije nekoliko mjeseci tvrdila da je politika previše toksična da bi se njome bavila, obrazlaže promjenu stava i najavu da se spremna politički angažirati. Nema namjeru prikloniti se ni jednoj političkoj opciji, nije još sigurna ni da će osnivati stranku, ali je u potrazi za saveznicima.

Kakve su političke šanse D. Orešković, pitali smo dvojicu političkih analitičara. Berto Šalaj kaže da s obzirom na to da se kao čelnica Povjerenstva afirmirala kao beskompromisni borac protiv korupcije ima logike da u nastavku te borbe “drugim sredstvima” gradi svoju platformu, ali napominje da to samo po sebi nije dovoljno za politički identitet, jer građani očekuju i jasne ideološke stavove. Čini mu se da bi pokušaj osnivanja nove stranke bilo rasipanje energije i procjenjuje da bi pokret koji bi bio u stanju animirati razočarane birače polučio veći uspjeh.

Suprotan učinak
Otegotna je okolnost, smatra Šalaj, što je korupcija u Hrvatskoj golem problem i što se sva nova politička lica njome bave i imaju je kao glavnu agendu. No, to samo ide na ruku HDZ-u.

– Svi shvaćaju da se politička klima u Hrvatskoj mora mijenjati, ali iz toga još nije izrastao pravi treći blok. Čak 50% građana ne izlazi na izbore. D. Orešković bi sa svojim imidžem možda mogla dijelu građana vratiti nadu i promijeniti to raspoloženje – kaže Šalaj.

I Pero Maldini upozorava da “svi imaju isti fon: borbu protiv nemorala, korupcije, ali se ne ujedinjuju nego nastupaju zasebno, što vodi fragmentaciji političke scene koja proizvodi dijametralno suprotan učinak od onoga što nova lica zagovaraju – umjesto da spriječe oni tako otvaraju prostor za političku trgovinu i korupciju”. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments