Mladi ljudi počeli okretati dobar novac na zip lineu koji su osmislili, a onda im Općina preuzela projekt

Činilo se u svibnju prošle godine, kad je u ličkim Vrhovinama proradila ova najduža u Europi i najatraktivnija zipline staza u Hrvatskoj, da će to biti jedna od najboljih turističkih priča.

Složni su u tome bili načelnik općine naslonjene na Plitvička jezera Milorad Delić, koji je u svojim vizijama imao nadogradnju na stazu “Pazi Medo” u vidu jedriličarskog i zmajarskog sletišta te centra koji bi obuhvaćao još dvije zipline staze (s 2950 metara jedna od njih bila bi najduža na svijetu), air bike stazu, čak i petkilometarsko skijalište, te Saša Kmezić, idejni začetnik projekta ziplinea kroz udrugu Rudopolje moje. Općina je s dva milijuna kuna financirala projekt ziplinea i dala ga udruzi u 20-godišnji najam, s prvom sezonom bez naknade. U tim prvim mjesecima ostvaren je prihod od čak 750.000 kuna i dobit veća od 100.000, piše Jutarnji list.

Odmah nakon iskazanih financijskih rezultata krajem prošle godine općina je naprasno raskinula ugovor. Uslijedile su mučne scene u kojima su partneri u projektu jedno drugom kidali lance i stavljali lokote na ulazu, podnosile su se kaznene prijave, a kulminiralo je tužbom udruge prema općini i njezinu komunalnom poduzeću zbog ometanja posjeda.

Udruga je ovih dana nepravomoćno izgubila sud, općina je potpuno preuzela gospodarenje projektom te na javnom natječaju traži poduzeće koje će odrađivati posao dalje, odnosno raditi ono što su radili članovi udruge koji su ga i osmislili. Formalni razlog ukidanja ugovora bilo je osnivanje općinske Javne ustanove Sportsko-rekreacijski centar Bijeli vrh. Prije početka sezone ove godine su krenuli radovi na infrastrukturi. Radove je provodilo lokalno komunalno poduzeće, koje je pritom zamijenilo lokot na ulaznim vratima objekta. Članovi udruge ipak bi ulazili objekt koji je bio otključan dok su radnici bili tamo, a potom ga odbijali napustiti, odnosno stavili bi svoj lokot. Sve to događalo se pred očima turista koje je samo zanimao dobar provod.

Onda su se dvije strane sporazumjele da će udruga plaćati općini iznos od 5000 kuna vikendom za korištenje objekta, s tim da će načelnik Delić dolaziti svaku subotu i nedjelju otključavati vrata, a potom ih u večernjim satima i zaključavati (tako funkcioniraju i danas). (KAportal)

Facebook Comments