Aktualno Županija

Sjekirom u glavu kupca u Supernovoj udario je teški shizofreničar – proglašen je opasnim za okolinu i smješten u čuvanu ustanovu

Brutalan napad sjekirom u glavu, koji se prošlog ljeta dogodio u trgovačkom centru Supernova u Karlovcu, dobio je ovih dana i sudski epilog. Za napad je optužen 54-godišnji Karlovčanin. Utvrđeno je da je 17. kolovoza oko 16.05 sati ispred poslovnice Tele 2 pokušao ubiti muškarca sječivom sjekire ukupne dužine 40 cm i širine sječiva 9,5 cm, zadavši mu udarac u predio glave. Kada je napadnuti pokušao pobjeći, ovaj je potrčao za njim zamahujući sjekirom i dalje prema njemu, ali mu nije uspio zadati novi udarac.

Utvrđeno je da napadač nije bio svjestan svojih postupaka jer se radi o teškom psihičkom bolesniku koji zboh shizofrenije, odnosno psihotične dekompenzacije, nije mogao shvatiti značenje svoga djelovanja. Njegov je čin okarakteriziran pokušajem ubojstva u neubrojiviom stanju, te mu je određen prislilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci, a i oduzeta mu je sjekira.

Sud je tijekom postupka ispitao sve relevantne svjedoke, pregledao snimke nadzornih kamera te pribavio materijalne dokaze. Optuženik nije iznosio obranu već se branio šutnjom. Sudski vještak iz područja psihijatrije dr. Goran Arbanas je zaključio kako i u budućnosti postoji rizik da bi okrivljenik zbog svoje duševne bolesti mogao počiniti novo teže djelo, jer je i ovo počinio tijekom ambulantnog psihijatrijskog liječenja. Rizik se može umanjiti jedino smještajem i liječenjem u psihijatrijskoj ustanovi.

Kako je pretpostavka za krivnju ubrojivost, uslijed duševne bolesti okrivljenik nije mogao biti proglašen krivim, jer nije kazneno odgovoran te se prema njemu ne može primijeniti nikakva kazneno-pravna sankcija zaključio je Općinski sud u Karlovcu. (KAportal)