Aktualno OG sada Ogulin

Otvoren planinarski put IZVOR VODA u Saborskom

U Saborskom je službeno otvoren planinarski put IZVOR VODA, u nazočnosti brojnih gostiju i planinara iz ogulinskog kraja, a na inicijativu Udruge rekreativaca, planinara i izletnika – grupe za ljubitelje prirode i prirodnih ljepota Plaškog, Saborskog i okolice.

Svojim dolaskom i pohodom čast im  je iskazao i prof.dr. Rade Knežević, iz područja geoznanosti, rodom  iz Ličke Jesenice. Oduševljen je ovom inicijativom i ovim događanjem, izrazivši  želju da  ljubav prema okolišu zahvati mnoge. S obzirom da je riječ o profesoru na Fakultetu za manadžment u turizmu i ugostiteljstvu, nadaju  se suradnji i stručnim savjetima.

Skromnu svečanost otvorenja i pohoda započeli su odavanjem počasti i paljenjem svijeća poginulim Saborčanima kod spomenika Ranjena golubica. Svijeću za planinare zapalili su predstavnici Ivica Vukovic​ i Josip Anušić​, te u ime općine Saborsko načelnik Marko Bićanić.  Pozdravio je i župnik Saborskog fra Draženko, te blagoslovio planinare i planinarski put. Iza toga uputili su se  na početak puta kod župne crkve, gdje je načelnik presjekao traku i time službeno otvorio planinarski put IZVOR VODA u Saborskom.
Tako su i započeli s pohodom planiranim pravcem i redoslijedom obilaska: crkva Rođenje BDM, Križevac na Alanu, Kuk, Veliko, pa Malo vrelo Jesenice ili Zelenke, “Lice Isusovo”, Lovačka kuća po povratak preko Bukovače uz okrjepu na vrilcima Vejnovac i Vrilce, Mandino vrilce. Kiša ih nije zaobišla, ali im nije smetalo.
Svim sudionicima je uručeno Priznanje kao svjedočanstvo na sudjelovanje u ovome događaju utemeljenja planinarskoga puta i nadaju se  tradicijskog pohoda. Kako su planinari odlazili svojim kućama i opraštali se od organizatora izražavali su svoje zadovoljstvo ovim  danom i ljepotom puta kojeg su pohodili. Mnogi su izrazili želju dolazaka i narednih godina što organizatori pozdravljaju i pozivaju da u svojim društvima animiraju i druge članove.
“Svima vam hvala na današnjem dolasku. Hvala svima koji su sudjelovali u uređenju i markaciji ovoga planinarskog puta i svima koji su dali svoj doprinos u uspješnoj organizaciji ove svečanosti i ovoga pohoda. Vidimo se na planinarskom putu IZVOR VODA. Dođite pojedinačno ili u manjim grupama i uživajte, odmorite se i okrijepite. Javite se ako vam treba vođenje. A onda na godinu opet pohod”-ističe Josip Anušić.

(Foto: J. Anušić)