Plenković s Merkel o bilaterali i migracijama

Hrvatska i Njemačka će u nekoliko idućih mjeseci potpisati akcijski plan o jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, objavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković u Berlinu.

Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima, rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem. Hrvatski premijer je pojasnio da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova. Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemelja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu, dodao je.

Merkel: Njemačka je bliski prijatelj Hrvatske

Njemačka je bliski prijatelj vaše zemlje, kazala je Merkel. Želimo ohrabriti hrvatsku Vladu da krene u daljnje reforme. Kao članica EU-a Hrvatska ima važnu ulogu u regiji. Znamo da su odnosi u regiji i susjedstvu komplicirani. Danas smo govorili o mogućnostima rješenja tih problema, kazala je Merkel i napomenula da je pritom bilo riječi o odnosima Hrvatske sa Slovenijom, BiH i drugim državama.

Govoreći o pitanjima migracije kazala je: Držimo se dogovora iz Dublina. Suradnja s Hrvatskom je dobra. Hrvatska još nije članica schengenskog prostora, ali ima posla sa zaštitom vanjskih granica EU-a. Hrvatska to izvrsno obavlja. Tome treba odati poštovanje, dodala je.

Plenković je izjavio da je ovo prigoda da se ojačaju veze između dvije prijateljske i partnerske države. Njemačka je prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner s 5,2 milijarde eura razmjene u 2017. godini. Više je 3,1 milijarde eura ulaganja Njemačke u Hrvatsku u proteklih 25 godina. Njemačka je među prvim ulagačima i danas, a važnu sastavnicu naših odnosa čini i preko 2,5 milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj, rekao je, ali i spomenuo da oko pola milijuna Hrvata živi u Njemačkoj.

Plenković i Merkel protiv mijenjanja granica za zapadnom Balkanu

Kada su u pitanju moguće promjene granica na Balkanu, Hrvatska je oprezna jer bi to moglo imati utjecaja i na susjedstvo, rekao je Plenković. S time se slaže i Merkel koja je proteklih tjedana nekoliko puta naglasila da se protivi mijenjanju granica na zapadnom Balkanu.

Uoči sastanka kazao je da će njemačkoj strani predložiti akcijski plan u deset točaka s ciljem poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku.

Kao jednu od tema razgovora najavio je situaciju na jugoistoku Europe, uključujući i migracije, temu koja je za Njemačku vrlo važna.

U posljednjih nekoliko dana u Berlinu su boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi. Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi, najavio je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije. Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer sastao se danas najprije s predstavnicima Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora.(hrt.hr)

 

Facebook Comments