Vučić na Kosovu unatoč protivljenju Prištine

Mjere sigurnosti pojačane su na sjeveru Kosova gdje je stigao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u dvodnevni posjet srpskoj zajednici. Vučić je izjavio kako je ponosan i sretan što je na Kosovu. Smatra kako je vrijeme da Srbi s Albancima na Kosovu razgovaraju s mnogo više međusobnog respekta.

Vučić je obišao Centar za ekologiju, Centar za razvoj sporta i Crveni križ na obali jezera Gazivode čiju je izgradnju pomogla srbijanska Vlada, a potom je otišao na jezero Gazivode. Vučić će posjetiti naselje Zubin Potok na sjeveeru Kosova, a potom razgovarati s mještanima sela Ibarsko Postenje, Lešak i Leposavić. Tijekom večeri sastatat će se s političkim predstavnicima Srba u Zvečanu.

– Beograd i Priština povlače granice

Zbog poruka Prištine da nije dobrodošao na Kosovo, Vučić se u petak u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna. Pregovori u petak izazvali su znatno veće zanimanje od uobičajenog nakon što je ovoga ljeta u javnost plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija, kao “povijesnom” rješenju sukoba između Srba i Albanaca. Vučić je sinoć rekao kako nije “nikakav ovan na brvnu” i uvjeren je da posjet može proći mirno jer “incidenti nisu ni u interesu Albanaca”. (hrt)

Facebook Comments