Aktualno Županija

Obrtnici najavili otvaranje svog tradicionalnog Sajma – na Starom placu brojni izlagači i bogata ugostiteljska ponuda

Uskoro počinje tradicionalni, 15. po redu Obrtnički sajam, koji će trajati od 18. do 22. rujna, svaki dan od 10 do 23 sata. Organizator sajma, Karlovačka županije najavljuje bogati i raznolik program. Ove godine će 67 karlovačkih izlagača ponuditi svim posjetiteljima svoje proizvode, koje će moći vidjeti, kušati i kupiti. Sajam će i ove godine biti na svom starom mjestu Starom placu.

– Kao i prošle godine temelji se na prezentiranju obrtničkih zanimanja u suradnji sa strukovnom školom. Svaki dan će biti predstavljena strukovna škola i obrtnička zanimanja, kazao je predsjednik karlovačkog Udruženja obrtnika Željko Vuković.

Na 15. Obrtničkom sajmu sudjelovat će i 11 izlagača udruge EKOP, poput OPG-a Krnić koji se bavi ekološkim pčelarstvom, OPG Fanjak, ekološki uzgoj lješnjaka, OPG Kovač, ekološki uzgoj buča i oraha, OPG Prpić, ekološki uzgoj batata i mnogih drugih. Udruga EKOP radi na promociji ekoloških i lokalnih proizvoda, a ove godine EKOP provodi projekt “Znanjem do vlastite budućnosti”. Projekt obuhvaća predavanja, dane otvorenih vrata pojedinih OPG-ova te i svoju završnicu, 5. sajam ekoloških proizvoda. U srijedu u 18 sati članovi EKOP-a će organizirati radionicu na kojoj će posjetitelji moći vidjeti sva bogatsva ekološke proizvodnje, razliku između ekološke i konvencionalne proizvodnje, te radionice koje će se odnositi na uzgoj lavande.

– Nastojali smo izvući maksimum iz prostora na kojem jesmo. Razlika između ovogodišnjeg i prijašnjih sajmova je ta što će sada svi izlagači biti pod jednim šatorom, a ugostitelji pod drugim šatorom. Pozornica i ostali sadržaji bit će tamo gdje su bili i svih ovih godina, kazao je predsjednik Obrtničke komore Darko Stanković.

Prijepodne će na sajmu strukovne škole s područja grada i županije prezentirati zanimanje svojih struka sa svojim kolegama obrtnicima. Svaki dan će jedna strukovna škola biti nositelj ovog dijela programa, kako bi posjetiteljima mogla što bolje prikazati svoje radove. Dan će biti prožet raznim predavanjima i radionicama, za školarce i odrasle, te edukacije za obrtnike. Dok će večernji dio programa, koji počinje u 22 sata bit  zabavnog karaktera, a svaka večer će biti zasebna tematska cjelina.

– Cilj nam je od ovoga sajma napraviti jedan, zaista prepoznatljiv sajam, koji će Karlovac prezentirati u njegovoj biti, a to je da je Karlovac oduvijek bio obrtnički grad, istaknuo je gradonačelnik  Damir Mandić.(KAportal)