Predsjednik Erdogan osobno preuzeo upravljanje državnim imovinskim fondom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je menadžment nacionalnog investicijskog fonda osnovanog prije dvije godine, a novim predsjednikom izabrao je – sebe. Glavni menadžer fonda postao je Zafer Sonmez koji je u investicijskoj tvrtki malezijske vlade Khazanah Nasional BhD bio zadužen za Tursku i Afriku, a prema informacijama službenog glasila koje prenosi Bloomberg, u upravi turskog fonda sjedit će i Erdoganov zed, inače ministar financija Berat Albayrak.
Ciljevi i strategija fonda nisu nikad jasno definirani, a od njegovom osnutka vodili su se prijepori treba li se više baviti povećanjem vrijednosti državne imovine ili imovinu treba koristiti za ublažavanje turbulencija na tržištu, a u opciji je bila i sekuritizacija imovine koja bi državi omogućila financiranje.

Interna neslaganja i Erdoganovo javno izrečeno nezadovoljstvo s radom prvog glavnog direktora doveli su do smjene menadžmenta fonda . Tako predsjednik ovladao i drugom najvažnijom financijskom institucijom u zemlji, nakon što je dobivanjem izbora u svibnju najavio da će smijeniti staru gardu nositelja politike, koji su vodili ekonomiju od 2002. godine. Svoje kadrove postavio je u centralnoj banci i drugim organizacijama.

Turski državni fond ima udjele u državnim tvrtkama kao što su Turkish Airlines, Turk Telekom, državne banke TC Ziraat Bankasi AD i Turkiye Halk Bankasi ASD, naftna i naftovodna kompanija, pošta, burza, nacionalna lutrija i željeznica.

U novu upravu došla su još četiri člana, uključuju Rifat Hisarciklioglua iz gospodarske komore i Huseyin Aydina iz udruženja banaka. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments