Ne potcjenjujte depresiju, potražite pomoć

U posljednjih 10 godina ubilo se 10.000 Hrvata. Alarmantni su to podaci koji govore da se u prosjeku na dan ubiju tri osobe, i to najčešće vješanjem. Ubraja li se Hrvatska u visokorizične zemlje po stopi samoubojstava i zašto Hrvati dižu ruku na sebe, u Studiju 4 je govorio Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna Linija.

Najveći razlog suicida je očaj koji proizlazi iz depresije. Ako se depresija ne liječi na vrijeme, onda je obično suicid najgori ishod tog procesa, istaknuo je Pongrac. Društvo u cjelini bi trebalo pružiti veću skrb najosjetljivijima. Isto tako, Pongrac je naglasio kako bi zdravstveni sustav trebao širiti svijest o mentalnom zdravlju. Razlozi depresije mogu biti vanjski, ali i unutarnji, što znači emocionalnu osjetljivost pa su te osobe osjetljivije na vanjske stresove i trebalo bi im pomoći, govori Pongrac.

Na pitanje kako prepoznati naznake depresije u samom sebi i kako reagirati, rekao je kako je to vrlo osjetljivo pitanje. Kada primijetimo da smo se povukli u sebe, da ne želimo više izlaziti među ljude, moramo se potruditi da se što više uključujemo u društvene događaje, ali onoliko koliko nam dopušta naša osjećajnost. Jako je dobro potražiti profesionalnu pomoć, naglasio je Pongrac, Hrvati zaziru od traženja profesionalne pomoći, zato što je to još uvijek kod nas stigma. U zapadnoeuropskim zemljama to je naprednije, normalno je ići psihijatru.

Za mentalno zdravlje je dobro čak preventivno otići psihijatru, upućuje Pongrac. Ljudi često upadaju u krize i zbog očekivanja zajednice i društva, bilo na radnom mjestu, obitelji ili postavljenih kriterija unutar sebe. Treba naći balans zato što nije dobro ići za perfekcionizmom koji se forsira već od malih nogu. Kada se dogodi neuspjeh, dolazi do problema.

Istraživanja govore da tamo gdje ima samoubojstava, manje je ubojstava. To se lako tumači općim stupnjem agresije, a upravljanje istom je najvažnije u emocionalnom životu čovjeka. Rješenje za to je da agresiju usmjerimo na nešto konstruktivno, naglašava Pongrac.

Pongrac tumači kako je razlog što je manje suicida u Dalmaciji nego na sjeveru Hrvatske i klimatski i kulturološki. Kaže kako su i u Europi prisutne slične pojave. Finska je nekada imala visoku stopu suicida, ali su mnogo radili na prevenciji i to se promijenilo. S prevencijom treba raditi od djetinjstva. Dobra stvar za prevenciju u Hrvatskoj bila je uvođenje besplatnog telefona za pomoć depresivnim osobama, govori Pongrac.

U Hrvatskoj se više ubijaju muškarci nego žene, ali došlo je do porasta suicida kod djece i mladih, upozorio je Pongrac.(hrt)

Facebook Comments