Srušena tvrdnja policije, migrant je s izgubljenom kćeri (5) ipak bio u Hrvatskoj

JEDINI, ALI KLJUČNI DOKAZ DA JE SIRIJAC GOVORIO ISTINU! Srušena tvrdnja policije, migrant je s izgubljenom kćeri (5) ipak bio u Hrvatskoj

Sirijski migrant koji već 13. dan traga za svojom 5-godišnjom djevojčicom Allsom nije lagao dok je opisivao dvodnevno putovanje iz Bihaća na šire područje Plitvičkih jezera, pa tako nije izmislio ni GPS koordinate koje je naveo kao lokaciju na kojoj je posljednji put bio u kontaktu sa skupinom Iračana koja mu je čuvala dijete dok je otišao u obližnji market po namirnice.
Nažalost, to se ne može reći i za policiju koja je u svojem priopćenju ustvrdila da su objavljene koordinate lažne jer “označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela”. Odgovor na pitanje kako im se mogla dogoditi takva pogreška još čekamo.

Točna je verzija nesretnog migranta, jer koordinate 44°56’58.7N, 15°38’31.9E označavaju lokaciju na samom rubu autokampa Korana smještenog u selu Selište Drežničko, na desnoj obali kanjona Korane. Selo Smoljanac u kojemu je policija u nedjelju istraživala njegovu priču nalazi se petstotinjak metara dalje, odnosno samo na drugoj obali rijeke.

Deportacija
Otac ove djevojčice, dakle, uopće nije bio u Smoljancu, već na drugoj obali i drugom selu. Nesreća je u tome što je Selište Drežničko u općini Rakovica, odnosno u Karlovačkoj županiji koju kontrolira PU karlovačka. Koordinate su ključni, no ne i jedini dokaz koji potkrepljuje njegovu priču.

Prema informacijama do kojih smo došli novinarskim i terenskim istraživanjem, sasvim je izvjesno da je Sirijca pokupila policija te ga deportirala natrag u BiH, ali ne lička, već karlovačka. Slijedom toga lička policija od osoblja trgovine u Smoljancu nije ni mogla doznati korisne informacije o slučaju, te su izvijestili kako su “netočni navodi o postupanju u navedenoj trgovini”, ali mogla je karlovačka policija – no ona slučaj nije istraživala, iako je mogla provjeriti četiri marketa u istom tom krugu od tri kilometra.

Trgovina u Smoljancu manja je od 20 kvadrata i u njoj radi jedna osoba te se market svakoga dana zatvara u 14 sati, jer nema potrebe raditi dulje. Trgovkinja Ljiljana Š. nam potvrđuje da se policija kod nje raspitivala o ocu djevojčice, a rekla im je što i nama.

– Otkako je počelo to s migrantima, bila su svega dvojica, kupili su kruh, mlijeko i cigarete. Oni su tada bili zalutali, jer im ovdje nije uz put. Osim toga, seljani bi ih odmah prijavili. Sigurna sam da taj čovjek nije dolazio – kazala nam je Ljiljana.

Ako produžimo 200 metara od nje uskom seoskom cestom, dolazimo do kanjona Korane i ulazimo u Karlovačku županiju, još 100 metara dalje je rampa kampa Korana koji također ima svoj market. Vraćamo se na D1 prema Plitvicama, pa zakrećemo prema Karlovačkoj županiji, te obilazimo sva tri marketa. Niti u jednom nikad nije bio nijedan migrant, jer im je tu preotvoren prostor i previše je ljudi, te ne želi riskirati da budu otkriveni. Prodavačice u tim trgovinama, kao i Ljiljana iz Smoljanca, govore isto:

– Ako se igdje opskrbljuju, onda je to u marketu u kampu – prilaz je lagan jer dolazite iz šume, tamo je odmah i mjenjačnica, pa mogu zamijeniti novac, a nisu sumnjivi jer su u kampu gosti uglavnom stranci – priča nam Ljiljana i njezine kolegice.
Osiguranje i kamere
Pokušali smo ući u kamp, no nisu nam dozvolili na recepciji. Direktor Mihovil Rosandić nam je u telefonskom razgovoru kazao kako nije moguće da kod njih upadnu migranti jer sve imaju pokriveno kamerama, kao i da imaju osiguranje. Da to baš nije tako, uvjerili smo se osobno kada smo kampu prišli iz pravca Smoljanca.

Informacije koje smo dobili od trgovkinja uklapaju se u verziju koju su nam otvorile koordinate s početka priče, a prisnažuje ih dodatno jedan vrlo bitan detalj. Iako je došao iz pravca Bihaća koji je od lokacije njegova uhićenja udaljen 30 km, Sirijca policija ne odvozi na granicu prema tom gradu susjedne države, već dvostruko dalje, na granicu prema Velikoj Kladuši. To dokazuje da su ga uhitili djelatnici PP Slunj, odnosno PU karlovačke, te ga deportirati mogu samo na svojem terenu, a oni to čine na granici prema Velikoj Kladuši. Da su ga uhitili lički policajci, bio bi deportiran kod Ličkog Petrovog Sela i danas bi bio u Bihaću.

Potvrđeno nam je iz policije da se njihovo nedjeljno priopćenje o istrazi ovog slučaja odnosilo samo na Ličko-senjsku županiju. Pokušali smo doznati je li po tom pitanju nešto radila i karlovačka policija, s obzirom na to da se, sada je to sasvim očito, cijeli slijed odigrao na njihovom području, no tamo nam je poručeno kako nemaju ništa za dodati na ono priopćenje koje je pisano u Gospiću, iako oni, jednako tako, nemaju veze s ovim slučajom.

Policija uporno demantira sva novinarska izvješća u kojima se spominje da hrvatska policija ne pruža uhićenim migrantima mogućnost da zatraže azil, već da ih u noćnim satima deportira preko granice, često uz batine, a u pravilu skršenih mobitela i praznih džepova.

Izbjegli proceduru
Priča o sirijskom migrantu postaje jedan od ključnih dokaza da tome jest tako, jer ga je policija očito mimo procedure ispratila iz Hrvatske, bez novca i s razbijenim mobitelom. Prošao je, doduše, bez batina, ali je, kako stvari stoje, ostao i bez djeteta, što se nije trebalo dogoditi da je bilo zrno ljudskosti u onoj policijskom vozilu koje ga je vozilo prema Velikoj Kladuši.

Ishod ove tragedije teško je predvidjeti. U najboljem slučaju, njegova djevojčica sada je daleko od njega, u nekoj od europskih zemalja, i nekim čudom će se njegovi vapaji probiti do nje. On je, potvrdio je to za N1 Studio Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, u teškom psihofizičkom stanju, ne jede, ne spava i plače.

Otac zatražio azil, bit će smješten u hotelu Porin
Sirijski državljanin i formalno je jučer, nakon poziva koji je policija uputila dan prije, prijavio nestanak svoje kćeri Allse te dao detaljne informacije o lokaciji nestanka, a onda izrazio namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj te će vjerojatno biti smješten u zagrebački centar za migrante, nekadašnji hotel Porin. Sastanak s graničnim policajcima održan je na graničnom prijelazu Maljevac, a posredovali su mu članovi Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i predstavnici UNHCR-a.

– Iako se nakon sastanka, u pratnji djelatnika Isusovačke službe i UNHCR-a, namjeravao s graničnog prijelaza vratiti u BiH, nakon kraćeg vremena se predomislio i policijskim službenicima podnio zahtjev za azil, a to mu je omogućeno iz humanitarnih razloga, uvažavajući okolnosti koje navodi. Policijski službenici mjesno nadležne Policijske uprave karlovačke u odnosu na prijavu nestanka osobe poduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje – priopćili su iz MUP-a i dodali da je u tijeku izjavljivanje namjere za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj i daljnje utvrđivanje okolnosti navodnog nestanka djeteta.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović dotaknula se ovog slučaja rekavši da od Ministarstva unutarnjih poslova očekuje informacije o slučaju nestale sirijske djevojčice, nakon čega će iznijeti svoje mišljenje o tom slučaju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je hrvatska policija, čim je dobila tu vijest, kontaktirala i bosanskohercegovačku policiju, ali i sve ili barem one za koje su procijenili i koji su već u javnom prostoru komunicirali da imaju nekakva saznanja.

– Hrvatska je policija, unatoč tome što joj takav događaj nije bio prijavljen, poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tijela unutar svojih službi bez obzira na to što događaj nije bio prijavljen ni pojedinačno ni od policije u BiH – izjavio je Božinović.

Da je hrvatska granica itekako propusna usprkos snažnim policijskim aktivnostima, dokazuju informacije iz Slovenije, gdje su više od sto migranata priveli krajem prošlog tjedna, i to na području Kopra (72 migranta) te Novog Mesta (36 migranata). Već 29 ih je vraćeno u RH, a 43 su izrazila namjeru da u Sloveniji zatraže azil. Do sada je međunarodnu zaštitu u Sloveniji zatražilo 266 migranata. (M.P.) (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments