Velika policijska akcija diljem Europe zbog pranja novca i namještanja utakmica, pretresi traju i u hrvatskom susjedstvu!

PRIVEDEN IVAN LEKO! Velika policijska akcija diljem Europe zbog pranja novca i namještanja utakmica, pretresi traju i u hrvatskom susjedstvu!

Bivši hrvatski nogometaš, a sada trener belgijskog prvoligaša Club Brugge Ivan Leko priveden je u srijedu u Belgiji zbog navodne upletenosti u namještanje utakmica, prenose belgijski mediji.

Prema pisanju belgijskih novina, policija u srijedu pokrenula racije u nogometnim klubovima, posebice u deset klubova prve lige. Privedeni su na ispitivanje osim Leke i bivši direktor Sportinga iz Charleroia a sada agent Pro Leaguea Mogi Bayat, bivši trener Andrlechta Herman Van Holsbeeck, kao i suci Sebastien Delferrière i Bart Verstenten.

Sportski medij Sporza objavio je da Leko nije danas vodio trening. Belgijski mediji ne navode je li Leko priveden u svostvu svjedoka ili osumnjičenika.

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužiteljstvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu “L’Eco” i “Le Soir”.

Istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list “L’Echo” su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu – u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments