‘Moram na najoštriji način pozvati susjede da zaustave ovaj nasrtaj’

TRUMP U GNJEVNOM TWEETU ZAPRIJETIO DA ĆE POSLATI VOJSKU NA GRANICU ‘Moram na najoštriji način pozvati susjede da zaustave ovaj nasrtaj’

WASHINGTON – Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da će razmjestiti američku vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene da zaustavi velike skupine migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.
“Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj nasrtaj – a ako to ne može pozvat ću američku vojsku i ZATVORITI JUŽNU GRANICU!”, upozorio je Trump na Twitteru.

Preko tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.

Otprilike 1.300 ljudi sudjeluje u “Maršu migranata”, a plan je hodati od mjesta San Pedro Sula u sjevernom Hondurasu, kroz Gvatemalu u Meksiko, rekao je organizator Bartolo Fuentes.

Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti status izbjeglice kako bi ostali u zemlji ili zatražiti vizu za prolaz do američke granice, rekao je.

U travnju je zbog slične skupine migranata, koji su nazvani “karavana”, Trump zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim skupinama migranata zabrani ulazak u SAD.

Američki se potpredsjednik Mike Pence nedavno sastao s predsjednicima Hondurasa, Gvatemale i Salvadora u Washingtonu te im je poručio da je SAD voljan pomoći gospodarskom razvoju tih zemalja i investirati, ako vlade učine više u borbi protiv migracija, korupcije i nasilja bandi. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments