U Saboru prijedlozi zakona iz resora zdravstva

U Hrvatskom saboru očekuje se rasprava o trima konačnim prijedlozima zakona iz resora zdravstva. Među njima je i onaj o zdravstvenoj zaštiti kojim se unaprjeđuje primarna zdravstvena zaštita te se status i pozicija doma zdravlja redefinira i oni postaju nositelji primarne zdravstvene zaštite.

Predloženim zakonom uvodi se načelo supsidijarnosti i funkcionalne integracije te se jasnije određuje način i oblik organizacije djelatnosti primarne razine zdravstvene zaštite (sustav ordinacija), rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Uvodi se primanje u radni odnos još jednog zdravstvenog radnika iste struke u ordinaciji, uvode se usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, kao i dijela stacionarnih oblika te posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite koje obavljaju domovi zdravlja i privatni zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji, naveo je.

Osnažuje se i preventivna zdravstvena zaštita, rješava se radno-pravni status zdravstvenih radnika zakupaca u domu zdravlja koji obavljaju privatnu praksu na osnovi zakupa, uređuje se pružanje palijativne skrbi na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti u okviru djelatnosti domova zdravlja te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti. Predlaže se i restrukturiranje i racionalizacija bolničkog sustava, odnosno već ostvarenim funkcionalnim spajanjem 12 bolnica osigurano je, za nula kuna, 250 kreveta za palijativno liječenje i produženo liječenje, rekao je Kujundžić.

Zakonom se uvodi i status nacionalne sveučilišne bolnice te se uređuje područje zdravstvenog turizma.

Također, uvodi se Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvene zaštite te mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate rada radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost.

Prijenos sjednice Sabora od 9.30 možete pratiti na Četvrtom programu HRT-a, internetskoj stranici HRT-a www.hrt.hr i putem usluge HRTi. (hrt.hr)

 

Facebook Comments