Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Više tisuća okupljenih na svaki spomen Vlade i ministra Pavića zviždalo i vikalo ‘lopovi’

VELIKI PROSVJED PROTIV MIROVINSKE REFORME U SREDIŠTU ZAGREBA Više tisuća okupljenih na svaki spomen Vlade i ministra Pavića zviždalo i vikalo ‘lopovi’

>>> NOVO 13:10 – Jesmo li u 28 godina stvorili bolje društvo? Je li odlazak sa 67 godina u mirovinu bolje društvo? Njih gore se to ne tiče, njih zanimaju kalkulacije i analize. Kako kaže jedan veliki ekonomist – ekonomija se radi ovisno o naočalama koje staviš. Ako brineš o interesima naroda, to je jedna ekonomija, ako brineš o interesu imućne manjine, to je druga ekonomija. Što mislite o kome brinu, o većini ili manjini? Sustav je itekako održiv. Od 17 milijardi gubitka odbijte 6,5 milijardi koje su dali privatnim društvima za drugi stup, 5,5 milijardi za povlaštene mirovine. Mirovinski sustav ima 5 milijardi kuna gubitka, što je održivo, ako se za sve druge potrebe može naći više novca. Ako gledamo naočalama velike većine, ne može se gaziti humana granica. Ona nije 65 godina, ona je manja. Granica mora iznositi u budućnosti 60 godina. Reći će da sam demagog, ajmo vidjeti hoće li za 15 godina biti novca. U Švedskoj se smanjuje radno vrijeme na 6 sati. Razgovara se o temeljnom dohotku. Kod nas postoji temeljni dohodak za one po kladionicama i po birtijama, poručio je sindikalist Vilim Ribić koji je pozdravio Davora Bernardića, navodi N1.

——————————-
12:52 – Ova vlast udara po radnicima i budućim umirovljenicima. Kad pokušavaju poručiti pitanjem gdje su bili sindikati kad se donosio zakon, vrlo jasno kažemo – mi smo i tada i sada protiv produljenja radnog vijeka. Imamo pravo pitati njih – gdje ste vi bili? Bili su u Saboru, oporba i bili su protiv tog zakona. Danas kad su vlast, predlažu zakon koji je gori od onoga protiv kojeg su bili kad se izglasavao 2013. Gospodo na vlasti, ako želite mesti pred sindikalnim vratima, pometite prvo pred vlastitim. Vaš je obraz ukaljan. Nevjerodostojni ste i nije vam stalo do naroda. Koliko se narodu dodvoravate iz oporbe, a koliko o tom narodu brinete kad ste na vlasti. Ne postaje se elitom pred narodom tako da se ogradiš tjelesnim čuvarima, a da tjelesne čuvare odmakneš jedino kad ti treba slika s tim istim narodom. Iziđite i stanite među ljude, imajte hrabrosti, nosite se s posljedicama onoga što radite svih ovih godina, poručio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever, javlja N1.

– Neće nam tko na grob imati otići, jer će svi napustiti ovu zemlju. Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost. Nije nam cilj držati govore, cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome. Ako Vlada ne razumije poruku, mi radimo na pripremi pitanja za refrendum. Imamo iskustvo koje smo stekli zajedno s vama. Nećete moći prekrižiti toliko potpisa, koliko ćemo ih mi prikupiti. Naš narod vjeruje da nešto može ponovo učiniti. Nećemo hodati po cesti s batinama, trebaju se bojati samo olovke i papira. Tamo ćemo pisati, zaokružiti, a oni će slušati što narod kaže. Ako žele biti elita, trebaju biti ponizni pred narodom, dodao je Sever.

——————————-
12:25 Na pozornici program vode troje mladih aktivista, a gotovo svaki njihov istup praćen je glasnim zvižducima i povicima prema Vladi i ministru rada: ‘Lopovi, lopovi!’. Oko 12:25 voditelji programa su s pozornice u više navrata pozvali policiju da udalje s Europskog trga osobe za koje tvrde da im ondje nije mjesto, a koje su nazvali ‘antiprosvjednicima.

——————————-
12:10 Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom “Doživi mirovinu i tebe se tiče” u organizaciji triju sindikalnih središnjica – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), započeo je u podne na zagrebačkom Europskom trgu.

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje refernduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje. Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.

Upozoravaju kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.

Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Uzimate siromašnima, dajemo bogatima”, “Očekujte otpor, tek počinjemo”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste popljačkali”, “Penalizacija = siguran put u siromaštvo” itd.

Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, “Doživi mirovinu”, te je najavio da će provesti ‘industrijsku akciju’ u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo – i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke. (jutarnji.hr)