Južina pokazuje zube: Pola Hrvatske pod crvenim meteoalarmom, past će ogromne količine kiše, puhati orkansko jugo

Zbog obilne kiše, grmljavinskog nevremena i jakih udara juga, gotovo pola Hrvatske je pod crvenim meteoalarmom. Južina pokazuje zube, a značajnijeg zahlađenja nema na vidiku ni kroz slijedeći tjedan.
Crveni meteoalarm upaljen je za Istru i Kvarner. Tamo bi moglo pasti do 100 l kiše po četvornom metru uz veliku mogućnost grmljavinskih nevremena. Uz to će udari juga biti do 90 km/h.

Crveno svijetli i za Gorski kotar te Liku i to zbog mogućij udara vjetra te kiše koje bi moglo pasti do 100 litara po četvornom metro. Iz istog razloga meteoalarm svijetli crveno i u unutrašnjosti Dalmacije.
U Dalmaciji te na karlovačkom području upaljen je žuti meteoalarm.

DHMZ javlja kako će nedjelja u Hrvatskoj biti pretežno oblačna, povremeno s kišom. Na Jadranu i predjelima uz njega će oborine biti obilne, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Najmanje kiše bit će u Slavoniji i Baranji. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju na udare i olujan, a duž obale jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura kreće se od 13 do 18, na Jadranu od 17 do 20, a najviša dnevna biti će većinom između 18 i 22 °C.

Sutra se također očekuje slično vrijeme: promjenljivo oblačno, kišovito i vjetrovito. U gorskoj Hrvatskoj, na Jadranu te osobito u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice će biti obilne oborine, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Najmanje kiše očekuje se na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak, u gorju na udare i olujan južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo, poslijepodne i orkansko. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 15, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 17 do 21 °C.

Državni hidrometeorološki zavod već je nagovijestio ovu izraženu promjenu vremena.

Započela je promjena vremena s kojom će idućih dana na području Hrvatske, ali i okolnih zemalja biti mjestimice obilne oborine, jakog i olujnog vjetra. Zbog doline u polju geopotencijala koja će se spustiti sa sjevera Europe duboko u Sredozemlje, čak do Afrike, nad naše će predjele idućih nekoliko dana pritjecati izrazito vlažan, topao i nestabilan zrak u kojem će biti i povećana koncentracija pijeska. Kiša, ponegdje blatna, bit će češća i obilnija na Jadranu i u gorskim predjelima.

U razdoblju od nedjelje do utorka ukupna količina oborine ponegdje može biti veća od srednje mjesečne. Dakle, na pojedinim lokalitetima može pasti i više od 200 litara po četvornom metru. Povremene će kiše biti i u sjevernim kopnenim krajevima, no ne tako obilne kao na Jadranu i u gorju.ntracija pijeska.

Obilna oborina koja će pasti u kratko vrijeme, u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, može mjestimice izazvati bujične poplave na području uz Jadransko more i zaleđu što uključuje Gorski Kotar, Liku i dalmatinsko zaleđe. (tportal.hr)

Facebook Comments