Aktualno Županija

Karlovačka županija na dnu u povlačenju sredstava EU u najvažnijem Operativnom programu, u druga dva u “zlatnoj sredini”

Karlovačka županija na samom je dnu u Hrvatskoj po iskorištenosti EU fondova u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija dok je u druga dva programa, onog ruralnog razvoja i učinkovitih ljudskih potencijala rekli bismo u “zlatnoj sredini”.

Proizlazi ovo iz najnovijih podataka koje je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u tablici koja se odnosi na iskorištenosti EU fondova za razdoblje od 2014. godine do 2020. godine gledajući kao parametre broj projekata, ugovorena bespovratna sredstva u kunama i eurima, te udio u ukupnoj vrijednosti projekata na razini države.

U Operativnom programu Konkurentnost i kohezija od Karlovačke županije manje je sredstva povukla jedino Bjelovarsko – bilogorska koja čak i ima veći broj projekata. Karlovačka županija ih ima 75 za što je ugovoreno ili realizirano nešto manje od 253 milijuna kuna što je udio od tek 0,78 posto na razini Republike Hrvatske. Broj projekata u odnosu na visinu sredstava u ovom Operativnom programu niti nije presudna jer Dubrovačko – neretvanska županija ih ima tek 44 no bespovratna sredstva su daleko veća, ponajviše zbog novca koji stiže za gradnju Pelješkog mosta u visini od čak 357 milijuna eura. No mogli bi se usporediti s Ličko – senjskom županijom koja je za svojih 35 projekata povukla 60 milijuna kuna više od Karlovačke županije.

Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Karlovačkoj županiji nosi za 28 projekata ukupno 66,5 milijuna kuna što je udio od 1,45 posto i stavlja je na sredinu tablice svih županija u Hrvatskoj.

Još smo bolji u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Naime, Karlovačka županija je tu ugovorila 426,5 milijuna kuna bespovratnog novca, a udio je solidan i iznosi 4,67 posto. (KAportal)