Most predstavio svoja rješenja za migrantsku krizu na granicama RH

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i Nizar Shoukry, Sirijac koji već 35 godina živi u Hrvatskoj, održali su konferenciju za novinare o migrantskoj krizi.

Shoukry, koji je 2015. pomogao brojnim sirijskim migrantima, istaknuo je da je potrebno sačuvati sigurnost naše granice i građana. “Svaki dan sam s tim ljudima, na dnevnoj bazi je više desetaka pokušaja ilegalnih prelazaka, koji dolaze iz Srbije, gdje naša policija radi lavovski posao u sprečavanju ulazaka u Hrvatsku. Hrvatska nije protiv migranata, što je i dokazala 2015. godine, ali smo za strogu kontrolu migranata kako bismo znali tko nam ulazi u državu”, rekao je.
Postavio je pitanje – tko su ti migranti, bježe li od vatre ili su migranti koji dolaze iz zemalja koje nisu pogođene ratom, i to bez dokumenata, i žele nastaviti put prema zapadu.

Predložio je da se odmah počne raditi na fortifikacijskim preprekama, i to od juga zemlje prema istoku. “Od juga jer moramo zaštititi našu sljedeću turističku sezonu gdje niti jedan turist neće doći ako čuje da migranti ulaze bez kontrole. A prema istoku jer ćemo s tim tehničkim preprekama suziti njihovo kretanje i tjerati ih na kontrolnu točku, gdje će ih policija čekati i kontrolirati”, rekao je.

Ističe da migranti imaju veliko poštovanje prema vojsci pa kada vide da vojska stoji uz policiju na granici, znat će da je Hrvatska odlučna u svojoj odluci i da neće dopustiti prelazak ilegalnih migranata.

Grmoja se osvrnuo na tzv. Marakeški sporazum. “Naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danima je šutjelo na upite medija, a s druge strane predsjednica navodno najavljuje da u Marrakech neće ići iako se nedavno pozitivno izrazila o sporazumu. Zanima nas zbog čega je predsjednica promijenila odluku i kakav je njen stav o tom sporazumu. Tražimo da se građani i javnost upoznaju s mogućim posljedicama pristupanja RH tom sporazumu, posebno zbog činjenice da su SAD, Mađarska, a odnedavno i Austrija i njen kancelar Kurtz najavili da u tom sporazumu neće sudjelovati”, rekao je Grmoja. (hrt.hr)

 

Facebook Comments