‘Iznenadila nas je promjena stajališta Austrije…’

CERAR IZBJEGAO ODGOVORITI HOĆE LI SE SLOVENIJA POVUĆI IZ MARAKEŠKOG SPORAZUMA ‘Iznenadila nas je promjena stajališta Austrije…’

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar u srijedu je u Austriji s austrijskom kolegicom Karin Knneissl razgovarao i o problematici migracija, ali je na konferenciji za novinare izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li Slovenija slijediti Austriju i povući se iz Marakeškog sporazuma o migraciji.

Na pitanje austrijske novinarke hoće li Slovenija poput Austrije i Mađarske uskratiti potporu Globalnom kompaktu o migracijama, Cerar je kazao da je Slovenija bila iznenađena potezom austrijske vlade te da o tome u Sloveniji još jednom treba raspraviti vladajuća koalicija.

„Promjena stajališta Austrije o tome nas je iznenadila i kolegicu sam upitao za razloge tog stajališta“, kazao je Cerar.

Najavio je da će idući tjedan moći predstaviti austrijsko stajalište svojoj vladi i koalicijskim partnerima.

“Naša vlada će tada donijeti prosudbu jesu li se okolnosti u vezi s tim dokumentom promijenile, uvažavajući pri tome stajalište Mađarske, Austrije i još po nekoga“, rekao je Cerar.

To je potrebno i zato što je odluku o pristupanju dokumentu UN-a, odnosno Globalnom kompaktu o reguliranim migracijama, prihvatila prijašnja vlada, a ne ova koju vodi Marjan Šarec.

Slovenska konzervativna oporba zahtijevala je u utorak izvanrednu sjednicu parlamenta i pozvala vladu da ne pristupi Marakeškom sporazumu.

Premijer Marjan Šarec već je ranije izjavio da neće otići u Marakeš, gdje bi taj dokument trebao biti potvrđen, na konferenciji na kojoj očekuju i visoke dužnosnike vlada članica EU-a. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments