Aktualno Županija

Od 9. do 11. studenog 2018. godine pojačane mjere nadzora sudionika u prometu

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja koji se slavi 11. studenog, temeljem iskustava prethodnih godina očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića i potom upravljati vozilom, stoji u priopćenju Policijske uprave karlovačke, u kojem još stoji:

Na spomenuto ukazuju i statistički pokazatelji prethodnih godina. Naime, u dane proslave Martinja 2017. godine 42 vozača zatečena su da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a 3 vozača pod utjecajem droge. Najviše alkoholiziranih vozača zatečeno je u dobi od 31 do 40 godina, 10 vozača u dobi od 18 do 24 godine, 9 vozača u dobi od 25 do 30 godina, 7 vozača u dobi od 41 do 40 godina, a 5 vozača starosti iznad 50 godina. Najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,37 g/kg. U vrijeme pojačanih mjera nadzora alkoholiziranih vozača evidentirane su 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.

U prvih deset mjeseci 2018. godine iz prometa je zbog izmjerene nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi isključeno 915 vozača i to:
do 0,5 g/kg (mladi vozači i profesionalni vozači) – 72 vozača
od 0,51 do 1,5 g/kg – 536 vozača
iznad 1,5 g/kg – 307 vozača.

Shodno navedenom, Policijska uprava karlovačka će posebno u razdoblju od 9. do 11. studenog 2018. godine provoditi pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.

Kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozačima da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića te da vožnju prilagode uvjetima na cesti. Ujedno, savjetujemo im da koriste alternativne načine prijevoza, da ih vozi osoba koja nije pod utjecajem alkohola ili da koriste javni gradski prijevoz ili taxi prijevoz.

Uvažavajući rečeno, nadamo se da će proslava ovog narodnog običaja proteći bez većih stradavanja u prometu, a vas molimo da putem svojih medija o navedenom obavijestite javnost.

Također, obavještavamo vas da će u noći s 10. na 11. studenog 2018. godine na cjelokupnom području Policijske uprave karlovačke biti provedena koordinirana akcija koju sukladno mogućnostima mogu popratiti mediji aktivnim sudjelovanjem s policijskim službenicima na terenu. Ukoliko ste zainteresirani za ovu aktivnost, molimo da nam se najavite do petka 9. studenog 2018. godine, do 10 sati, putem e-maila [email protected] .