Aktualno OG sada Ogulin

Tjedan speleologije u Ogulinu

Večeras  u 19 sati u Gradskoj  knjižnici i čitaonici Ogulin, bit će upriličeno  otvorenje izložbi „Vode podzemlja – tiha voda brege dere“, „Istraživači hrvatskog podzemlja“ i tjedna speleologije u Ogulinu.
Uvodnu riječ će dati predstavnici Grada Ogulina, Aquatike Karlovac, Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, te speleoloških organizacija.

Jedna od grana speleologije je i speleo-fotografija koja se tijekom godina razvila od dokumentarističke u vrlo visoku umjetničku fotografiju. Specifičnost speleo-fotografije je upravo u njezinoj tehničkoj zahtjevnosti. Uvjeti u kojima su nastale fotografije prikazane na ovoj izložbi vrlo su neprijateljski kako za fotografsku opremu, tako i za ljude koji su sudjelovali u snimanju ovih kadrova. Unatoč tome, ili možda upravo zbog tog izazova, članovi Hrvatskog speleološkog saveza u svojim redovima kriju neke od svjetski poznatih speleo-fotografa. U tami koja skriva ljepote podzemlja, više nego bilo gdje drugdje vrijedi uzrečica fotografske legende Ansela Adamsa: „You don’t take a photograph, you make it.“
Vodu u podzemlju nalazimo u svim mogućim oblicima i agregatnim stanjima. Od kapljica, curaka i potočića do podzemnih potoka i rijeka. Od nakapnica do jezera, od magle do snijega i leda. Pitka voda neprocjenjivo je blago skriveno u špiljama i jamama Hrvatske. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimne biosfere koja obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama.

Izložba: Istraživački hrvatskog podzemlja (Komisija za speleologiju HPS-a i Zagrebački speleološki savez)
Prije 433 godine, dubrovački državnik, filozof i književnik Nikola Vitov Gučetić je u djelu O Aristotelovim meteorima (1584) dao prvi znanstveni opis špilja u Hrvatskoj. Kroz stoljeća niz istraživača i prirodoslovaca istražuje špilje da bi krajem 19. i početkom 20. stoljeća uslijed istraživanja sve složeniji špilja i jama došlo do osnivanja prvih speleoloških organizacija. Znanstvenici počinju sustavnije proučavati speleološke objekte te se speleologija dovodi u kontekst interdisciplinarnih znanstvenih istraživanja što je i danas.
Tko su bili istraživači hrvatskog podzemlja kroz povijest?
Među istraživačima ovih novih svjetova koji često kriju svjetske posebnosti niz je hrvatskih akademika, znanstvenika i stručnjaka. Cilj ove izložbe je prikazati njihov doprinos razvoju speleologije i srodnih disciplina kako bi se istaknuo značaj istraživanja krškog podzemlja i speleoloških objekata kao ključnih komponenti georaznolikosti i bioraznolikosti Hrvatske.