Aktualno Županija

Transparentni gradonačelnik Mandić o direktorskim natječajima: Da, HDZ bira direktore, jer je HDZ pobijedio na izborima

Još jedan direktor i dva pročelnika – naravno, ne dogodi li se nešto neplanirano – i zapošljavanja na čelnim radnim mjestima u gradskom sustavu Karlovca trebala bi biti završena. Drugi put u godinu dana, godinu i pol nakon lokalnih izbora i promjene vlasti. Što planirano, što neplanirano jer neki su dolazili i odlazili voljom vlasti, neki svojevoljno. Posljednji je primjer skorašnji odlazak Josipe Škrtić – Pucarević, pročelnice za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja, bivše direktorice karlovačke Čistoće, koja seli na direktorsko mjesto tvrtke gotovo identičnog imena: Čistoća Duga Resa.

– Dvije pročelnice odrađuju otkazni rok, krenule su nekim drugim putem: Snježana Turalija (pročelnica za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, op.a), koja je pronašla posao u privatnom sektoru i Josipa Škrtić Pucarević. Kad sam govorio o preustroju gradske uprave i gradskih tvrtki, i dalje stojim kod onoga što sam na početku rekao, ništa se previše u tom dijelu nije promijenilo. Bili smo i sad smo u situaciji da nam se, pogotovo na razini Gradske uprave, otvaraju novi poslovi, jednako i što se tiče gradskih tvrtki. Moja je prvotna ideja bila da unutar sustava pokušamo cijeli taj spektar promjena odraditi i nije bio cilj da idemo posebno nešto široko. Škrtić – Pucarević, koja je pravnica, bila je pročelnica Odjela za građevinske dozvole jer bivši pročelnik ide u mirovinu, plan je bio da ona preuzme, ali našla je drugi put. Nemam na to ništa posebno reći; razumijem sve razloge koje mi je rekla, u konačnici, pitanje je s jedne strane vlastite stručne profesionalne karijere, kao što razumijem i onaj dio da su neki poslovi ipak bolje plaćeni nego u gradskoj upravi, kazao je za KAportal gradonačelnik Damir Mandić.

Na oba će mjesta biti imenovani privremeni pročelnici, a nakon toga slijede natječaji za ova dva pročelnička mjesta. Zadnji “direktorski” natječaj je onaj, otvoren do 27. studenog, u Gradskoj toplani. Kao i u prethodnih pet, gotovo je izvjesno da će biti samo formalnost, a novi direktor postati sadašnji pomoćnik direktorice Hrvoje Klobučar. Pitali smo Mandića čemu javni natječaji ako je rezultat poznat i prije no što su objavljeni.

– Kad sam preuzeo funkciju gradonačelnika, najavio sam da ćemo, iako gradske tvrtke nisu podložne objavljivanju javnih natječaja, ići na njih; zakon ne predviđa potrebu za natječajima, odluka je bila isključivo moja. Ja sam tada tvrdio, i danas stojim kod toga, da svatko u Karlovcu mora znati tko prima plaću od njegovog poreza i prireza; to je, po meni, jedan od osnovnih elementa otvorenosti javne uprave, bio on direktor ili neki drugi zaposlenik. Ono što mogu sad, nakon svega reći, je da razumijem propitivanje onih koji pitaju zašto je to uopće potrebno kad će tako i tako NO, koji su politička tijela – imenovana su nakon lokalnih izbora, oni koji su u NO su rezultat političke odluke stranaka koje su pobijedile – odlučiti tko će biti direktori. I ovo kad se u javnosti spominje da se već unaprijed zna, možemo stvarno gledati kao jednu stvar koja sama po sebi nije – natječaji ispadaju samo formalizam.

Zar nisu?

– Ako gledamo samo iz pozicije da će NO izabrati direktora, onda jesu. I dalje stojim kod toga da taj princip otvorenosti, ma koliko ga bilo tko nazivao apsurdnim i licemjernim, ima u sebi ipak jedan ključni element, a to je da ljudi koji biraju i koji su birani, bili oni vezani uz neku političku stranku ili ne, moraju znati da su odgovorni svim građanima Karlovca.

Ako sada HDZ odlučuje tko će biti direktori, čemu javni natječaji?

– Rekao sam da su NO imenovani isključivo na temelju rezultata izbora, samim tim odluke su HDZ-ove. Zašto? HDZ je pobijedio na izborima. Odluka da idu natječaji bila je politička odluka jer zakonski nisu obavezni. Da ne idu – opet može biti politička odluka i o tome se može razgovarati na razini HDZ-a i koalicijskih partnera. (KAportal)