Aktualno Županija

Njemački ovčar Lorf ugrizao karlovačkog biciklista, a svojeg vlasnika bacio u minus – masnu kaznu je platio, a sada će i debelu odštetu

Vlasnik njemačkog ovčara iz Ozlja morat će platiti 15.200 kuna odštete Karlovčaninu kojega je njegov pas napao i ugrizao 2. siječnja prošle godine dok je biciklom prolazio kroz Slapno, odlučio je tako nepravomoćnom presudom Općinski sud u Karlovcu. Osim toga, vlasnik psa morat će snositi i troškove sudskog postupka od 3.700 kuna.

Tužitelj navodi da ga je pas Lorf star oko tri godine napao istrčavši iz dvorišta ravno na njega. Nasrnuo je na njega te ga ugrizao za nogu. U pomoć su priskočili prvi susjedi i pomogli zaustaviti krvarenje na rani koja je pritom nastala.

Vlasnik psa prvotno je porekao da je njegov pas napao tužitelja, a onda je to ipak priznao, ali se nije složio s visinom njegovog odštetnog zahtjeva. U međuvremenu je kažnjen na Prekršajnom sudu koji je utvrdio da je Lorf oko 15.30 sati kobnoga dana istrčao jer ga je vlasnik ostavio bez nadzora te tuženika ugrizao za potkoljenicu, te je tako “ugrozio zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, posebno djece”. U tom postupku mu je izrečena kazna od 5.000 kuna.

Saslušani su vještaci medicinske struke koji su utvrdili da je tužitelj uslijed zadobivenih ozljeda trpio fizičke bolove jakog intenziteta dva dana, srednjeg 10 dana i slabog intenziteta 30 dana, da je trpio slijedeće nelagodnosti vezano uz liječenje: obrada rane, višekratna previjanja, primanje injekcija cjepiva, uzimanje antibiotika. Ostao mu je i ožiljak u obliku slova “T” dužine sedam cm i širine od jednog cm.

Osim toga, trpio je primarni strah par minuta tj. od trenutka ugriza dok nije došao do ljudi koji su stajali u blizini, tj. do 5 minuta, da je trpio sekundarni strah jakog intenziteta jedan sat, tj. do obrade ozljede i smirivanja simptoma, sekundarni strah srednjeg intenziteta da je trpio 6 dana, te sekundarni strah slabog intenziteta jedan mjesec, time da strah nije ostavio trajne posljedice.

Prema stajalištu suda težina povrede, jačina i trajanje povredom izazvanih fizičkih boli, i straha, te duševnih boli zbog naruženja te okolnosti predmetnog slučaja daju pravo tužitelju na pravičnu novčanu naknadu u smislu odredbe čl. 1100. ZOO-a, zbog povrede prava osobnosti u ukupnom iznosu od 15.200,00 kn – obrazložio je sud. (KAportal)