I danas neredi u Parizu – uvodi se izvanredno stanje?

Neredi i nasilje u Parizu, koji su jučer pratili prosvjed “Žutih prsluka” zbog povećanja poreza i cijena goriva nastavljeni su i danas. Najavljena je izvanredna sjednica francuske vlade. Njezin glasnogovornik izjavi oje za Reuters da će vlada razmotriti i mogućnost uvođenja izvanrednog stanja.

 


Izvanredna sjednica francuske vlade

Zbog stanja u zemlji predsjednik Emmanuel Macron je sazvao izvanrednu sjednicu vlade. Nakon povratka iz Argentine, gdje je sudjelovao na summitu G20, oko podneva, predsjednik se treba sastati s premijerom Edouardom Philippeom, ministrom unutarnjih poslova Christopheom Castanerom i s “nadležnim službama” kako bi pokušali pronaći odgovor na prosvjedni pokret koji, čini se, izmiče kontroli. Zbog nereda je premijer Edouard Philippe otkazao putovanje u Poljsku na summit o klimi COP24.

VIDEO: Žestoki sukob policije i ‘Žutih prsluka’ u Parizu

Zapad i središte Pariza bili su jučer tijekom čitavog dana poprište velikog nasilja. Pritvoreno je 378 ljudi, priopćila je policija. Među 133 ozlijeđena, 23 su pripadnici redarstvenih snaga. Nasilje s barikadama, paljenjem automobila, pljačkom trgovina tijekom jutra se uglavnom događalo oko Slavoluka pobjede, a zatim se proširilo gradom u kojemu je bilo raspoređeno oko 4.600 policajaca. “Djelovalo se u skladu sa strategijom koju su vodili ‘stručnjaci’ za stvaranje nereda i za razbijanje”, rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. “Identificirali smo gotovo 3.000 ljudi koji su kružili Parizom i činili štetu”, dodao je.
Macron osudio ‘Žute prsluke’: Oni žele kaos

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako “nikada neće pristati na nasilje” ‘Žutih prsluka’ jer ono, dodao je, “nema veze s legitimnim izražavanjem nezadovoljstva”. “Nikakav razlog ne može opravdati napad na redarstvene snage, pljačku trgovina, ugrožavanje prolaznika i novinara, nagrđivanje Slavoluka pobjede”, dodao je francuski predsjednik u izjavi u Buenos Airesu, na završetku summita G20. “Krivci za nasilje ne žele promjene, ne žele nikakvo poboljšanje, oni žele kaos: izdaju stvar za koju se navodno zauzimaju i kojom manipuliraju. Identificirat ćemo ih i tražiti njihovu odgovornost na sudu”, rekao je. (hrt.hr)

 

Facebook Comments