Macron traži rješenje krize “žutih prsluka”, a premijer se sastao s opozicijom

Utvrđuje se šteta nakon nasilja na prosvjedu “žutih prsluka” koje je na pariškim ulicama eskaliralo ovaj vikend, a čiji je povod bilo nezadovoljstvo zbog poreza i cijena goriva. Uhićeno je više od 400 osoba, oštećen je i Slavoluk pobjede.

Simbol Francuske, kip Marianne, dio Slavoluka pobjede nije bio pošteđen bijesa prosvjednika. Teško je oštećen u najnasilnijim prosvjedima koji već treći tjedan svakodnevno na pariške ulice donose kaos i konfuziju. Stotine tisuća prosvjednika, predvođene tzv. žutim prslucima, bune se protiv povećanja cijena goriva i gospodarske politike francuskog predsjednika. U međuvremenu sve se pretvorilo u opći bijes zbog visokih troškova života.

Francuski se premijer sastao s vođama opozicijskih stranaka, dok predsjednik Emmanuel Macron traži način za suzbijanje prosvjeda zbog visokih troškova života, koji su prerasli u rasprostranjene nerede i vandalizam.

Macron je obišao najpogođenija područja glavnoga grada Francuske i s državnim sigurnosnim službama održao hitan sastanak. Razmatrane su sve opcije kako bi se zaustavio kaos, pa i one o uvođenju izvanrednog stanja.

Macron je nespreman dočekao pobunu “žutih prsluka”, koja je izbila 17. studenog i predstavlja ozbiljan izazov za četrdesetogodišnjeg predsjednika Francuske, koji pokušava odgovoriti na veliki pad popularnosti zbog ekonomskih reformi, koje su protumačene kao pogodovanje bogatima.

Prosvjednici su probili kordon interventne policije i pustošili najluksuznije četvrti te su zapalili nekoliko auta, opljačkali dućane, demolirali luksuzne privatne kuće i kafiće. Ovi se prosvjedi smatraju najvećim nemirima u francuskom glavnom gradu od 1968.

Jutros su prosvjednici blokirali pristup 11 skladišta goriva u vlasništvu naftne kompanije Total, zbog čega je 75 Totalovih benzinskih crkvi ostalo bez goriva, rekao je glasnogovornik te naftne kompanije.

Sudionici pokreta “žutih prsluka” dolaze iz raznih regija, društvenih i dobnih skupina, a počeli su se organizirati putem interneta te su prosvjedi izbili protiv uvođenja viših cijena goriva, što je preraslo u izljev bijesa, zbog pritiska koji životni troškovi stavljaju na budžete srednjoklasnih kućanstava.

Potpora javnosti pokretu “žutih prsluka” ostaje velika te, prema rezultatima ankete Haris Interactivea provedene nakon subotnjih prosvjeda, čak 70 posto podupire prosvjed.(hrt)

Facebook Comments