Aktualno Županija

Političko kadroviranje nije jeftino: Hrvatske šume u Karlovcu s dva upravitelja, a sad će jednom i platiti pola milijuna kuna

Hrvatske šume u Karlovcu formalno imaju dva šefa svoje podružnice, Marina Svetića i Davorina Andrijaševića. Do apsurdne situacije dovelo ih je političko kadroviranje, piše Jutarnji list.

Ovaj se dnevnik osvrnuo na događaje od prije par mjeseci o kojima je već pisao KAportal, te donosi kronologiju događanja što je prethodilo i što se događa nakon što je posudskoj presudi Davorin Andrijašević vraćen na mjesto upravitelja.

Andrijaševića, koji je na mjesto šefa 2012. godine također došao politički, kao SDP-ovac, ali se u međuvremenu priklonio Mostu, smijenili su i dali mu otkaz nakon što je vlast u državi preuzeo HDZ, pa je na njegovo mjesto zaposlen Marin Svetić, inače politički tajnik u Gradskom odboru HDZ-a Karlovca. Odluku je potpisao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Formalni razlog otkazivanja Andrijaševiću, piše Jutarnji, bio je organizacijske prirode, međutim, čovjek je na sudu dokazao da je posrnulu podružnicu preuzeo kad je bila u minusu od 20 milijuna kuna, a već 2015. i godinu poslije poslovala je pozitivno, pa je sud zaključio da nisu postojali organizacijski razlozi za njegovu smjenu.

Uhljebljivanje HDZ-ova kadra u Hrvatskim šumama pod egidom organizacijskih promjena sudu nije bilo prihvatljivo jer “tuženik nigdje ne navodi koje su to organizacijske promjene razlogom poslovno uvjetovanog otkaza, niti kada su se dogodile, već jedino navodi da je zbog poboljšanja rada Podružnice i organizacijskih razloga potrebno provesti kadrovske promjene u Podružnici”.

– Tuženik nije ukinuo radno mjesto voditelja Uprave šuma Podružnice Karlovac na kojemu je tužitelj radio, štoviše, na tom radnom mjestu je odmah nakon otkaza ugovora o radu tužitelj sklopio ugovor o radu s Marinom Svetićem. Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika, obrazložio je Općinski sud u Karlovcu.

Gotovo dva mjeseca, usprkos ovakvoj pravomoćnoj presudi, iz Hrvatskih šuma nisu Andrijaševića vratili na posao te su to učinili tek nakon što im je zaprijetio kaznenom prijavom i ovrhom, s obzirom na to da su mu morali isplatiti zaostale plaće za 18 mjeseci, koliko nije radio. Na posao je vraćen 8. studenoga te Uprava šuma Podružnica Karlovac od tada ima dva voditelja. Zaposlenici kažu da je tada nastao popriličan kaos jer nisu znali koga slušati, a morali su obojicu šefova. U konačnici su se u Hrvatskim šumama ipak odlučili riješiti Andrijaševića, pa su mu ponudili otpremninu, koju je on prihvatio i sada odrađuje otkazni rok do kraja godine.

– Sukladno obvezi po pravomoćnoj sudskoj presudi Općinskog suda u Karlovcu, Hrvatske šume d.o.o. vratile su g. Davorina Andrijaševića u radni odnos na radno mjesto voditelja UŠP Karlovac, čime se stvorila situacija da na istom radnom mjestu rade dva voditelja. Međutim, Davorinu Andrijaševiću je ponuđen novi ugovor o radu za drugo radno mjesto u UŠP Karlovac, koji isti nije prihvatio, ali je prihvatio otkaz ugovora o radu za radno mjesto voditelja uz prava koja mu pripadaju (godišnji odmor, otkazni rok, otpremnina). Trenutačno mu teče otkazni rok do konca ove godine”, potvrdili su nam iz Hrvatskih šuma.

Jutarnji doznaje da će politička kadroviranja samo u ovom slučaju koštati oko pola milijuna kuna, ako se zbroje zaostaci na plaću s kamatama te otpremnina koju su morali isplatiti Davorinu Andrijaševiću. Davorin Andrijašević nije želio posebno komentirati slučaj. Kazao nam je da je u međuvremenu pokrenuo privatni biznis i da je epizoda s Hrvatskim šumama za njega završena. (KAportal)