Macron pokleknuo – odgođeno povećanje poreza na gorivo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokleknuo je pred Žutim prslucima i njihovim upornim prosvjedima – povećanje poreza na gorivo je odgođeno. Odluka na snagu stupa početkom iduće godine i vrijedit će šest mjeseci.

– I danas neredi u Parizu; Macron traži kažnjavanje izgrednika
– VIDEO: Najmanje 224 osobe uhićene tijekom prosvjeda u Parizu
– Nova okupljanja “žutih prsluka” u Francuskoj, blokirana skladišta s naftom

Suspendiranje odluke o povećanju poreza, prvi je nagli zaokret administracije predsjednika Macrona u 18 mjeseci otkako je na vlasti. Najavljujući povlačenje nepopularnih mjera, francuski premijer Edouard Phillipe rekao je kako bi svi trebali biti “gluhi i slijepi” da ne vide ili ne čuju nasilje i bijes na ulicama.

“Nakon što sam saslušao zahtjeve gotovo svih predstavnika s kojima sam se susreo tijekom konzultacija posljednjih nekoliko dana, odgađam primjenu poreznih mjera na šest mjeseci. Ove odluke odmah stupaju na snagu. Moraju vratiti red i mir u zemlju”, rekao je Phillipe.

Dio zastupnika u parlamentu upozorava pak da je odustajanje od povećanja poreza na gorivo samo jedan od zahtjeva prosvjednika. “Žuti prsluci” istodobno traže i smanjenje drugih poreza, povećanje plaća i bolje funkcioniranje države.

U međuvremenu, sve više srednjoškolaca okupljanjem pred svojim školama daje podršku “žutim prslucima”. U Toulouseu su prosvjedujući i zapalili dio škole. Blokirajući sveučilišta prosvjeduju i francuski studenti.

Francuski ministar unutarnjih poslova pozvao je danas da se ubuduće svi koji žele prosvjedovati distanciraju od onih kojima je nasilje jedini način komuniciranja.

U međuvremenu zbraja se šteta nastala tijekom nereda. Procjenjuje se na gotovo 4 milijuna eura. Među ostalim, uništeni su ili oštećeni i nacionalni spomenici poput Slavoluka pobjede. (hrt.hr)

 

Facebook Comments