Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinka postala Šenoina “Branka”

Sretni smo kad  čujemo da  Ogulinci postižu neki uspjeh, da su u nečem najbolji, da se za njih sve više čuje… Jedna od naših Ogulinki, koja sada živi i radi u Zagrebu, je Gordana Maravić. Susreli smo je sasvim slučajno, jučer u središtu Zagreba, gdje je vodila grupu učenika, jer turizam joj je “u krvi” još od davnih dana. A evo što su o našoj Gogi napisali kolege:

“Od kada je metropola doživjela turistički bum, Zagrepčani, naime, jednako često idu u obilaske grada kao i stranci; štoviše, čak se moraju organizirati ture specijalizirane baš za njih. Samo na hrvatskom Jedna od takvih je obilazak grada “Putevima Augusta Šenoe” koju vodi Gordana Maravić. Ona svake druge subote na tri sata postaje Šenoina učiteljica Branka, te vodi grupu od kuće u Vlaškoj u kojoj se književnik rodio do memorijalnog centra u Mallinovoj.

– Ovo je baš prava domaća tura i zato je samo na hrvatskom jeziku. Strancima ne bi bila toliko bliska jer je poanta da ljudi preko priča o Šenoi osjete povezanost sa svojim gradom – govori licencirana vodičica koja ističe da se čak i oni koji puno znaju o Zagrebu iznenade nekim informacijama koje čuju. Na razgledu se zapravo govori o povijesti cijele jedne obitelji koja je isprepletena s poviješću metropole. Tako učiteljica Branka na Europskom trgu priča anegdotu kako je u Vlaškoj 11 živio prvi poznati zagrebački stogodišnjak čijom je dobi Šenoa bio fasciniran. Grupa se zaustavlja i u Radićevoj ispred broja 9, gdje je Šenoa imao svoju slastičarnicu, a ondje Branka vadi kutiju s paprenjacima koje je pripremila prema originalnom receptu njegove obitelji.”

Eto, ako niste znali, naša Ogulinka je Šenoina “Branka”.