Aktualno Županija

Plenković u ozaljskoj HE pustio u rad obnovljeni agregat: HEP-ov investicijski ciklus pridonijet će rastu BDP-a i cijelog gospodarstva

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem danas sjednicu održava u karlovačkom gradskom kazalištu Zorin dom, no prije toga njezini članovi svratili su u Ozalj. Tamo su posjetili poznatu ozaljsku “munjaru”, odnosno hidroelektranu Ozalj na rijeci Kupi koja obilježava 110 godina rada a u koju je nedavno HEP i dosta investirao.

– Voda je jedan od najvažnijih resursa koje Hrvatska ima i upravo je to broj 1 izvor energije, tek nakon toga su termoelektrane i nuklearna elektrana, a tek onda ostali obnovljivi izvori energije, poput vjetroelektrana i solarna energija, rekao je Plenković. Kaže da HEP kao jedna od najznačajnih kompanija provodi veliki investicijski ciklus koji iznosi 3,6 milijarde kuna.

– Do sada je uloženo 1,4 milijarde kuna a u sljedećih 10 godina će biti uloženo još 2,2, milijarde kuna. Ovo investiranje u hidroelektranu Ozlja će joj produžiti vijek i kako je rekao direktor HEP-a Frane Barbarić, no to je isto tako dokaz da Hrvatska želi ojačati svoje kapacitete u hidroelektranama i u sljedećim godinama nastaviti ovaj trend koji je sjajan ako gledamo na europskoj razini. Mi smo već sada ostvarili ciljeve iz obnovljivih izvora energije po planu od 2030. Hrvatska već sada ima više od 28 posto što je više nego prosjek EU danas, davno smo prebacili ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu.

– Ovaj investicijski ciklus će pridonijeti i rastu BDP-a, rekli smo da tu moramo staviti naglasak na ulaganja jer su oni pokretač razvoja i rasta i zapošljavanja. Hrvatska Vlada radi na donošenju energetske strategije, ona je u fazi zelene knjige, pa će potom biti bijela knjiga i izrađena cijela strategija. Želimo da građani i naše gospodarstvo imaju sigurnu opskrbu energijom. Da energetika ide u korak s globalnim trendom, borba protiv klimatskih promjena i za zaštitu okoliša, da nam energija bude cjenovno dostupna i da kvalitetno omogući funkcioniranje gospodarstava i kućanstava, rekao je premijer koji je u rad pustio revitalizirani agregat ozaljske hidroelektrane. (KAportal)