Aktualno Županija

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Karlovcu je optužen zbog uvreda i kleveta, ali neće pred sud jer ga štiti saborski imunitet

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača Mirko Ervačić na Općinskom sudu u Karlovcu je podnio privatnu tužbu protiv predsjednika Živog zida i saborskog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića, no tužba je odmah odbačena jer političara, sve dok mu traje saborski mandat, štiti saborski imunutet.

Tužitelj Ervačiuć optužio ga je za počinjenje kaznenih djela koja se odnose na uvrede i klevete. U rješenju Općinskog suda u Karlovcu ne navodi se sadržaj tužbenog zahtjeva no poznato je da je Sinčić Ervačića tijekom jedne saborske rasprave spomenuo u konteksu pogodovanja HDZ-a, rekavši “da se politika HDZ-ove vlade nastavlja s prijašnjim poljoprivrednim politikama, a to znači da se ide na ruku velikim poljoprivrednim proizvođačima. Nekad je to bio gospodin Todorić, njega više nema ostaju kojekakvi drugi Ervačić, Pipunić i takva ekipa”.

Kako je okrivljeni Sinčić član Hrvatskog sabora, za vođenje kaznenog postupka protiv njega potrebno je odobrenje ovog tijela, no ono ga nije dalo.

Povjerenstvo je zauzelo načelan stav da po zahtjevu Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela treba Hrvatskom saboru predlagati davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka kako bi se omogućilo da na temelju Ustava i zakona samostalno i neovisno obavlja pravosudnu vlast.

– Međutim, u slučajevima privatnih tužitelja, Povjerenstvo će Hrvatskom saboru predlagati uskraćivanje odobrenja za pokretanje odnosno vođenje kaznenog postupka. Naime, stav je Povjerenstva da je institut imunitetnog prava utvrđen u cilju zaštite digniteta zastupničke dužnosti, a ne u cilju zaštite zastupnika kao pojedinca, a vođenje kaznenog postupka, kao i sve radnje koje bi se u svezi s time morale poduzeti, moglo bi onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove redovne zastupničke dužnosti te time utjecati i na rad Hrvatskog sabora. Iz tog razloga Povjerenstvo je predložilo Hrvatskom saboru navedenu Odluku – obrazložili su u Saboru svoju odluku. (KAportal)