‘Na žalost, samo u Hrvatskoj ministar može biti netko kome je karijera izgrađena na laži’

Andrija Hebrang za 100posto: ‘Na žalost, samo u Hrvatskoj ministar može biti netko kome je karijera izgrađena na laži’

Vjerovali ili da, hrvatsko je pravosuđe ovu srijedu pokazalo svoju dobru stranu. Pravda je ovoga puta pobijedila, nakon gotovo dvije godine sudske trakavice u kojoj je sadašnji ministar zdravstva tužio bivšeg.

Tužba za klevetu koju je Milan Kujundžić podnio protiv Andrije Hebranga odbačena je u srijedu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Ispostavilo se, naime da optužbe koje je Hebrang iznio o (nepostojećem) ratnom putu aktualnog ministra nisu kleveta već istina za koju je iznio dokaze.

Kujundžićev odvjetnik, Danijel Papak izrazio je svoje nezadovoljstvo presudom te najavio žalbu.

“Nakon što dobijemo pisano obrazloženje presude žalit ćemo se jer je neprihvatljivo obrazloženje da okrivljeni nije bio svjestan da je iznosio neistine. Nije nas iznenadila ovakva presuda s obzirom na to da smo već u prvim raspravama vidjeli u kojem smjeru razmišlja prvostupanjski sud, a posebno na zadnjoj kad se saslušavao doktor Toni Kolak kojeg ni jedna strana nije predložila, a koji se u drugom postupku već ispričao Kujundžiću za sličnu presudu”, kazao je Papak Jutarnjem listu.

Što se zapravo dogodilo?

Andrija Hebrang i Milan Kujundžić već su dulje vrijeme na ratnoj nozi, no njihov sukob je kulminirao u proljeće 2017. prilikom smjene tadašnjeg ravnatelja KB Dubrava, dr. Tonija Kolaka. U montiranom procesu hrvatski branitelj dr. Kolak je smijenjen pod izlikom da je sklopio ‘štetni ugovor’ o štednji vode i sanaciji zastarjelih cijevi. Ugovor je sklopio mimo propisa pa je Kujundžiću to bio povod da ga makne.

Ušteda vode mimo propisa nije bio jedini Kolakov ‘krimen’. Pravi razlog smjene bila je Kolakova oštra osuda ministrova ratna puta. Kao liječnik koji je čitav Domovinski rat proveo na frontu pomažući ranjenima pobunio se protiv toga da Udruga liječnika dragovoljaca uruči Kujundžiću priznanje za za ratne zasluge.
„Ministar Milan Kujundžić je lažni branitelj i dezerter. Pobjegao je iz zemlje dok smo se mi borili. Gdje je bio dok su njegovi Imoćani iz slavne Treće bojne ginuli u Hrvacama, Vukovaru? On je harao po američkim restoranima i sad bih se ja trebao bojati njegove tužbe za klevetu. To je sramota. Takav čovjek mora nestati ne samo iz HDZ-a već i iz hrvatske politike“, rekao je na tiskovnoj konferenciji dr. Kolak.

Njegove izjave toliko su razjarile ministra da je protiv dr. Kolaka podigao tužbu koja je odbačena nakon što mu se Kolak javno ispričao.

Međutim, na stranu dr. Kolaka stao je i Andrija Hebrang koji je u nizu intervjua potvrdio da Kolak govori istinu. I on je zaradio tužbu za klevetu koja je u srijedu odbačena jer je sudu dostavio neoborivu dokumentaciju.

„Washingtonska bojna“

Dr. Andrija Hebrang za 100posto je potvrdio točnost informacije da je ministra istinom pobijedio na sudu te izrazio zadovoljstvo odlukom u njegovu korist.

„S jedne sam strane sretan jer je ovaj slučaj pokazao da Hrvatska ima perspektivu i da istina može pobijediti na sudu. S druge strane me žalosti što u istoj toj zemlji kao ministar u Vladi sjedi čovjek čija je karijera izgrađena na laži“, u rekao je telefonskom razgovoru za naš portal dr. Hebrang.

„U svim svojim životopisima Kujundžić taji period od 1991. do 1995. Uvidom u dokumente iz tog doba ustanovio sam da je ’91. i ’92. proveo u Njemačkoj, a ’94. u Sjedinjenim Američkim Državama. Samim time prekršio je Zakon o obrani koji je zabranjivao liječnicima da napuste Hrvatsku“, objašnjava Hebrang.

Kujundžić je, nastavlja, u svojoj političkoj karijeri lagao jer je naveo kako ima 268 dana staža provedenih kao dragovoljac Domovinskog rata što se pokazalo netočnim.

„Naveo je kako je devet mjeseci sudjelovao u sastavu dobrovoljačke oružane jedinice Općine Medvešćak. Svi mi koji smo bili u ratu znamo da takva jedinica nije postojala, niti sudjelovala ni u jednoj jedinoj borbi. Da stvar bude gora, potvrdu o svom ‘sudjelovanju’ u toj jedinici dobio je 1998. To je slično kao što su se nekada ‘pred svjedocima’ ’45. mnogi upisivali u partizane“, sarkastičan je naš sugovornik.
„Život mu je sazdan na laži. Meni je tvrdio da je u ratu sudjelovao do 15. listopada 1991. i to u operacijama oslobađanja vojarni. Međutim, sudu sam dostavio jasan dokaz da su sve vojarne oslobođene tek dva mjeseca nakon datuma do kojega je on sudjelovao u navodnim oslobađanjima“, objasnio je postupak dokazivanja Kujundžićevih laži dr. Hebrang.

„Skakao je i vikao po sudnici“

No, to nije bio jedini dokaz koji je oborio Kujundžićevu tužbu za klevetu koja se na kraju pokazala velikim autogolom.

„Na jednom od ročišta upitao sam njegovog tadašnjeg ratnog ravnatelja u bolnici Sv. Duh , dr. Košutu kako je opravdao Kujundžićevo tobožnje devetomjesečno izbivanje s radnog mjesta. On mi je tada kazao kako ‘prvi put čuje za to’. U sudskom je postupku tako njegova potvrda o ratnom putu pometena u prašinu laži“, slikovit je Hebrang te naglašava kako je i od MORH-a dobio potvrdu da postrojba u kojoj je navodno djelovao Kujundžić nikada nije postojala, no to nije jedina ministrova obmana koju je razotkrio sudu.

„Kujundžić se pravdao da je u Njemačku išao na usavršavanje u Münster kako bi u Hrvatsku doveo ERCP metodu. Dokazao sam da je takva metoda u najnormalnijoj proceduri u hrvatskim bolnicama postojala šest godina prije nego što ju je on tobože izučavao u Njemačkoj“, otkrio nam je svoju obranu Hebrang te dodao kako njegove dokaze Kujundžić nije primio baš najbolje.
„Saslušao ih je u šoku i nevjerici. Skakao je i vikao u sudnici pa ga je sudac morao umirivati. On je potom sucu kazao da viče jer je iz Imotskog jer je kod njih uobičajeno vikati da se čuje s livade na livadu. Sudac mu je na to odgovorio ‘sada nismo u Imotskom nego u sudnici’ na što se primirio“, otkrio nam je bivši ministar zdravlja koji, tvrdi, u ovom postupku nije branio samo svoju čast već čast svih hrvatskih branitelja kao i svih onih koji u Domovinskom ratu nisu pobjegli već ostali na radnim mjestima.

Osvrnuo se naš sugovornik i na ‘jabuku razdora’, a to je smjena dr. Kolaka s mjesta ravnatelja KBC-a Dubrava.

„Na sporne izjave ministra Kujundžića reagirao sam još 2014. kada je napustio HDZ kako bi se kandidirao protiv HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, time uzeo dio glasova desnice i tako pomogao Josipoviću da dobije još jedan mandat. Tada me nije tužio, već sada kad sam stao u obranu dr. Kolaka koji je kao liječnik u Domovinskom ratu sudjelovao od prvog do zadnjeg dana. I sada ga, zamislite, smjenjuje netko tko je rat u Hrvatskoj vidio samo na TV-u. Kolak je bio u pravu, Milan Kujundžić je dezerter, a to sam dokazao i na sudu“, kaže nam Hebrang te dodaje da je kirurg KB Dubrava u sudskom procesu bio svjedok te da se nije odrekao svojih izjava zbog kojih se ministru morao javno ispričati.

„Kolak je dao točne izjave. Morao mu se javno ispričati, ali svoj medijski istup protiv Kujundžića na sudu nije demantirao“, objasnio je Hebrang koji za aktualnog ministra zdravstva nema lijepih riječi. Razočarao ga je, kaže i kao čovjek i kao kolega.

„Lagao mi je od prvog dana, a kada mi je bio pomoćnik kao ministru, morao sam ga smijeniti jer je izašla informacija da je posjetio grob Ante Pavelića. Mnogi štošta znaju o njemu, ali šute, a ja ću se zadržati samo na ovom djelu o njegovom ratnom putu“, zaključio je HDZ-ovac.

Kako bismo provjerili jesu li Hebrangove tvrdnje točne i što misli o njegovim optužbama, kontaktirali smo ministra zdravstva dr. Milana Kujundžića no, do zaključenja ovog teksta od njega nismo dobili odgovor. (100posto.hr)

 

Facebook Comments