Župnik usred mise dao otkaz zboru: ‘Prestari ste za pjevanje i tračate’

Prošle nedjelje na misi u crkvi Presvetog Trojstva u Reki, kod Koprivnice, vjernici su svjedočili neočekivanom potezu župnika, javlja Podravski.hr. PAPA FRANJO Prazne crkve ne odbacujte, dajte ih siromašnima Naime, na svetoj misi je pred svima prisutnima vlč. Mario Križanac raspustio crkveni zbor, davši razlog da su- “prestari”. Na misi je bilo oko 50-ak ljudi, koji su dali izjave u vezi ovog neuobičajenog događaja. – Župnik je javno zahvalio zboru na suradnji i kazao im da na njih više ne računa jer su stari, šire negativne vibracije i samo tračaju. Osim toga, prigovorio im je što njihova djeca i obitelji ne dolaze u crkvu. Po njemu, stariji od 60 ne mogu na kor. Zar postoji zakon koji propisuje s koliko godina čovjek treba prestati pjevati u zboru? Zašto on kao dušobrižnik ne animira vjernike, pa bi ih više dolazilo – rekla je vjernica koja je prisustvovala toj misi te je dodala da je ovo sramotan čin. Tom izjavom je mislila na činjenicu da brojni iz protjeranog zbora godinama pomažu crkvi u različitim radnim akcijama.

Događaj je komentirao i sam župnik. – Kao župnik moram misliti na budućnost župe, stoga ćemo krenuti s mlađim zborom. Moram priznati da naši mladi nisu dosad mogli dobiti priliku i oni se pokazati. Jednostavno sam se dosadašnjem zboru morao zahvaliti, istaknuo sam i njihove dobre osobine, ali kazao i ono što nije dobro – rekao je koprivnički župnik.

Kako spominju lokalci, ovo nije prvi incident župnika. Iako priznaju da se mnogo toga napravilo u crkvi i oko nje, napominju da je već bilo neugodnih situacija. Onaj koji je najviše zasmetao mještanima bio je kad je župnik odbio zvoniti kad je jedan mještanin, koji živi prekoputa crkve, iznenada umro. Razlog tomu je bio što je čovjek bio pravoslavne vjeroispovijesti. – Taj je čovjek živio s našom crkvom, redovito je kosio travu ispred vjeronaučne dvorane, financijski pomagao projekte i kad god je nešto trebalo, uvijek je bio tu. Tada župniku nije smetalo što je pravoslavac, a dok je umro, više nije valjao. Tada je župnik zaista pokazao kakav je čovjek – rekla je jedna stanovnica Reke. Biskupija se o raspuštanju zbora još nije oglasila.(vecernji.net)

 

Facebook Comments