Aktualno Županija

Pobjeda Eko Pana: Visoki upravni sud naložio procjenu utjecaja na okoliš za HE u Primišlju, poziv Županiji na izmjenu prostornog plana

Visoki upravni sud poništio je prvostupanjsku presudu Upravnog suda u Rijeci te rješenja Karlovačke županije i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim se izgradnja mHE Primišlje proglašava prihvatljivom za područje rijeke Korane. Ovo je, naime, odluka donešena nakon više od četiri godine pravne bitke pa je karlovačko Ekološko društvo Pan zasluženo prikazuje kao veliku pobjedu ekologa.

– Još krajem 2013. godine Eko Pan se uključio u postupak realizacije mHE Primišlje kao jednoj od ukupno 7 planiranih hidroelektrana na rijeci Korani. Podsjećamo da je Karlovačka županija svojim važećim prostornim planom predvidjela izgradnju brojnih malih hidroelektrana na sve četiri karlovačke rijeke. Ideje i planovi za izgradnju niza malih hidroelektrana protežu se intenzivno posljednjih 10-tak godina, a njihova zastarjelost više ide u prilog loše vođenoj lokalnoj politici i udovoljavanju parcijalnim interesima nego što podržava razvojni potencijal karlovačkih rijeka, kažu nam u Panu.

Vrlo loša iskustva s realiziranim projektima u Karlovačkoj županiji (HE Lešće na rijeci Dobri, mHE Ilovac na Kupi i mHE Dabrova dolina 1 na Mrežnici) dokazuju da je dosadašnji pristup ovom problemu promašen te dovodi do trajnog ugrožavanja i gubitka biološke raznolikosti naših rijeka. Obećavane dobrobiti, u smislu energetskog doprinosa, razvoja lokalne zajednice, zapošljavanja i sl., ostaju tek neispunjena obećanja.

– Val zahtjeva za realizaciju malih hidroelektrana u Karlovačkoj županiji započeo je prije 5 godina, u vrijeme pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Nažalost, tadašnji pravni okvir u Hrvatskoj omogućavao je izgradnju malih hidroelektrana ispod 5MW bez ikakve procjene utjecaja zahvata na okoliš što je bilo u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom i Direktivom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš. Osim toga, u slučaju hidroelektrana na rijeci Korani dodatna prijeteća opasnost predstavljala je činjenica da je 2013. godine rijeka Korana neopravdano izbačena iz ekološke mreže Natura 2000. Samo naporima brojnih udruga možemo zahvaliti što je Korana 2014. godine u okviru biogeografskih seminara vraćena u Natura 2000 mrežu. Ta je činjenica nažalost ostala bez ikakve reakcije najodgovornijih donosioca odluka, a osobito zabrinjavajuća bila je šutnja odlučujućih u Karlovačkoj županiji, rekao je Denis Frančišković iz Eko Pana.

Dodaje da je u razdoblju od izbacivanja Korane iz ekološke mreže do trenutka njezinog vraćanja natrag, iskorištena „rupa u zakonu“ i pokrenuti su svi postupci za zahvate na rijeci Korani koji su se mogli realizirati po tadašnjem lošem pravnom okviru bez procjene utjecaja na okoliš i bez glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za područje Korane kao dijela ekološke mreže Natura 2000. Karlovačka županija je u veljači 2014. godine izdala rješenje o prihvatljivosti zahvata za mHE Primišlje bez ikakve provedbe postupka procjene njezinog utjecaja na okoliš i ekološku mrežu. Protiv tog rješenja Eko Pan neuspješno je podnio žalbu Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te potom tužbu Upravnom sudu u Rijeci.(KAportal)