Štromarovi krediti – uspješna mjera ili još jedan promašaj?

Je li subvencioniranje stambenih kredita za mlade uspješna mjera ili još jedan promašaj u demografskoj politici? Naše novinarke komentiraju ovo pitanje s različitih stajališta. ZA: Mjere nisu čarobni štapić za demografiju, ali negdje treba početi Subvencioniranim kreditima i programom POS Vlada do kraja mandata namjerava osigurati krov nad glavom za ukupno 20.000 obitelji.

Novi zajam za stanove i za kvadrate skuplje od 1400 eura Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar iz HNS-a, pritom se hvali kako je u obiteljima koje koriste subvencije do sada rođeno više od 300 djece. Koliko je njihovu rođenju doista pridonijela činjenica da je obitelj stambeno zbrinuta, u ovom času je teško procijeniti, no činjenica je da upravo stambeno zbrinjavanje i lokalni čelnici ističu kao jednu od mjera koje najviše pomažu ostanku mladih u ruralnim područjima. Neki gradovi i općine zato provode i vlastite mjere, mladima ustupaju građevinsko zemljište, država im da materijal, a sami plate izgradnju. Takvim mjerama ovih su se dana pohvalili čelnici ličkog Perušića i istarskih Bala.

Lokalni čelnici pritom, vjerojatno s pravom, očekuju da će se netko tko u svom kraju riješi stambeno pitanje ipak teže odlučiti na iseljavanje. No, pitanje je mogu li ovakvi potezi pomoći i u područjima u kojima je iseljavanje već toliko uzelo maha da je ispraznilo cijela sela, primjerice u pograničnim područjima. U tom su smislu dobar potez bile zakonske izmjene kojima je ove godine subvencija smanjena za urbana područja i povećana za nerazvijenije krajeve, odnosno vezana uz indeks razvijenosti.(vecernji.hr)

 

Facebook Comments