Aktualno OG sada Ogulin

Gradonačelnik Dalibor Domitrović otvoreno o sukobima u koaliciji i novim izborima

Osvrt na 2018. godinu, bila je glavna tema današnjeg gostovanja gradonačelnika Dalibora Domitrovića, u emisiji Radio Ogulina “Oči u oči”. Kriza vlasti koncem godine, pokvarila je sve ono što je bilo dobro, rekao je gradonačelnik, ocijenivši godinu na izmaku sa dobrom četvorkom.

“Oko 60 milijuna vrijedni projekti prijavljeni su na razne natječaje. Velik dio njih isprojektiran je u ovih godinu dana, a bazirani su na sanaciji odlagališta Sodol, dogradnja vrtića, uređenje Poduzetničke zone, uređenje ceste oko jezera Sabljaci, produženi boravak…Od toga je velik dio stopiran upravo zbog krize vlasti”-rekao je Domitrović, napomenuvši kako su retencija i zaobilaznica  započeti još prije, ali se dugo stagniralo. A jedna od posljedica krize vlasti i neodržavanje sjednice Gradskog vijeća  je nedobivanje prostora za gradnju novog dječjeg vrtića i to ga posebno žalosti.

“Koalicija je u gradu funkcionirala godinu i po, ali zadnjih par mjeseci nije bilo dobro. Ja je jesam raskinuo, iako službeno nikad nije potpisana, ali sastanak su napustili kolege, a ne ja. Već sam rekao da je glavni razlog zapošljavanje u SKG-u, ali i pritisci nezavisne liste da se jedna gospođa zaposli u Poduzetničkoj zoni. To je bio jedan od uzroka i nisam mogao dozvoliti da se tako nastavi dalje. To, međutim,  nije uzrok da se sjednica Gradskog vijeća nije održala, mogla se održati i mogli smo donijeti sve odluke važne za daljni razvoj grada. No, očito je sve bilo unaprijed dogovoreno”- rekao je Dalibor Domitrović, objasnivši i zapošljavanja u tvrtki “Vodovod i kanalizacija”. Rakao je kako je u mandatu SDP-a zaposleno ukupno 5 njihovih članova od kako su na vlasti, i to 2 u gradskoj upravi, a 3 u Vodovodu, ali na upražnjena mjesta i oni nisu nikakvi “uhljebi” i “ukrusi”. Sa Nezavisne liste zaposlen je novi čovjek u SKG-u i jedan u gradskoj upravi, a čak njih 6 u SKG-u iz redova DSS-a. Nova sistematizacija u SKG-u, mimo njegova znanja, trebala je omogućiti čak i dodatna zapošljavanja.

Gradonačelnik Domitrović zadovoljan je radom Pučkog otvorenog učilišta i Turističke zajednice, te otvaranjem 200 novih radnih mjesta u posljednjih godinu dana, u gospodarstvu. Vjeruje da će taj trend biti nastavljen i da će Poduzetnička zona i dalje osiguravati egzistenciju.

“Ono dobro u godini na izmaku je, primjerice, prvo ogulinsko klizalište i Zlatni mikrofon Radio Ogulina, a loše kriza vlasti i nedonošenje proračuna. Planiran je na razini 72,1 milijun kuna, a trebalo je njime smanjiti prirez sa 10 na 5 posto, planirali smo povećati naknadu za novorođenčad, planirali završiti zgradu Pučkog učilišta i za sport, gradnju kanalizacije u Poduzetničkoj zoni, rekonstrukciju i gradnju pojedinih ulica…sve to je sada stopirano, a neki projekti su i potpuno zaustvaljeni. Očito je nekom bilo u cilju da se to ne realizira. Nije istina da se proračun vijećnicima nije dostavio, očito je riječ o opstrukciji sad već bivših predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća. I HDZ je mogao sazvati sjednicu na zahtjev njihove trećine vijećnika, no nisu to učinili. Ja sam proračun predložio, a Gradsko vijeće ga je trebalo prihvatiti, ili odbiti”-riječi su gradonačelnika Domitrovića, koji kontaktira sa Ministarstvom uprave koje kaže da sjednicu više nije moguće sazvati, da će se raspustiti Gradsko vijeće i da nam slijede novi izbori. Maksimalan rok za održavanje izbora  je 6 mjeseci.

“Moram reći da ne stojim iza lažnih profila na društvenim mrežama i od takvih se komentara ograđujem javno. Inzistirat ću da svi moji suradnici i direktori tvrtke za informiranje javnosti koriste medije, a ne osobne profile”- poručio je u današnjoj emisiji gradonačelnik, a odgovorio je i na nekoliko pitanja slušatelja. Jedno od njih bilo je vezano  za cijenu odvoza smeća, koju je odobrio, ali na prijedlog uprave SKG-a, vjerujući da je ona u redu. Međutim, ispalo je drugačije i upravo se, nakon smjene dosadašnje uprave, radi nova procjena i novi cjenik.

Jedan slušatelj kritizirao je rad Gradske organizacije SDP-a, zamjerivši im što su se “odrekli” pojedinih starijih članova, što je gradonačelnik i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Dalibor Domitrović oštro demantirao, odbacivši nagađanja kako on ne vodi grad nego netko drugi.

Na kraju emisije, a i godine, poručio je da se treba nastaviti boriti za boljitak grada i kvalitetan život svakog našeg sugrađana.