HLK utvrdio propuste u radu troje liječnika u slučaju smrti dječaka iz Metkovića

Hrvatska liječnička komora priopćila je da je završila postupak izvanrednog stručnog nadzora nad radom liječnika koji su u razdoblju od 7. do 11. prosinca 2018. zdravstveno zbrinjavali preminulo dijete iz Metkovića.

Komisija za stručni nadzor HLK, sastavljena od specijalista i užih specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu troje od deset nadziranih liječnika. Utvrđeni stručni propusti odnose se na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta, stoji u priopćenju.

Stručno mišljenje doneseno je sumiranjem svih podataka prikupljenih na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Na temelju ovog stručnog mišljenja mjerodavna tijela Komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore.

Hrvatska liječnička komora, na temelju svojih javnih ovlasti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu te Pravilnika o stručnom nadzoru, nadzire isključivo stručni rad liječnika koji sudjeluju u pružanju neposredne zdravstvene zaštite.

Komora ni na koji način ne relativizira ovaj tragičan događaj niti utvrđene propuste liječnika. Dodatno, dužni smo upozoriti da se organizacija i dostupnost zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske trebaju unaprijediti u što skorije vrijeme kako bi se poboljšala zdravstvena skrb stanovništva te regije.

Hrvatska liječnička komora kao strukovna organizacija liječnika snažno se zauzima za odgovorno, etičko i profesionalno obavljanje liječničke profesije, kao i pružanje zdravstvene skrbi prema suvremenim standardima struke, stoji u priopćenju.

Facebook Comments