Snižene stope PDV-a nisu snizile cijene na tržnici

Među ovogodišnjim novinama su i rast minimalne plaće na 3 tisuće kuna, početak mirovinske reforme, ali i pojeftinjenje lijekova. No, građanima su najzanimljivije izmjene različitih poreza. Splitska ekipa HRT-a jutros je provjerila jesu li građani već danas osjetili neke od tih izmjena.

Ponajprije ih je zanimao niži PDV na svježe meso, ribu, voće i povrće. Jer, snižene stope PDV-a na taj niz proizvoda iz osnovne potrošačke košarice trebali bi osjetiti svi građani, dok na veće plaće temeljem poreznih izmjena mogu računati samo oni s većim plaćama.

Jakov Balov i prvog radnog dana nove godine nudi okuse Zagore. Na kobasice i suho meso za razliku od svježeg ili rashlađenog mesa, PDV nije snižen.

Splitski “pazar” poluprazan. Bura grize malobrojne prodavače, a kupci, čini se, još kod kuće imaju zaliha blagdanske hrane. Neki ipak razmišljaju o PDV-u. No, tvrde, ništa se nije promijenilo, cijene nisu snižene.

Prodavači na tržnici, pak, kažu da ne prate cijene velikih trgovačkih lanaca, išle one gore ili dolje. Misle da će njima na tržnici biti lošije nego do sada.

Inače, domaća hrana, pa i kad je skuplja, najisplativiji je lijek. Kad smo kod toga, podsjetimo i to da se i na bezreceptne lijekove od početka godine primjenjuje snižena stopa PDV-a od 5 posto.(hrt)

Facebook Comments