MORH: Tražimo službeno očitovanje Izraela u vezi sa zrakoplovima

Ministarstvo obrane zatražilo je od Izraela da ga do 11. siječnja službeno izvijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku na međunarodnom natječaju, a u slučaju da to ne može učiniti Hrvatska će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.

MORH je u priopćenju ponovio kako je obveza Izraela ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku zrakoplova u odgovarajućoj konfiguraciji Hrvatskoj.

“Kada nas Država Izrael službeno izvijesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost”, stoji u priopćenju.

U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD-a Hrvatska ne može kupiti avione koje je odabrala, hrvatska Vlada će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018.

Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, poručuje MORH.

Krstičević: Ne smatram se odgovornim, nismo ništa loše napravili za Hrvatsku

Ministar obrane Damir Krstičević nakon sjednice Vlade prokomentirao je “gordijski čvor” oko nabavke zrakoplova F-16 Barak.

– Vlada SAD-a je dala predodobrenje Izraelu za prodaju aviona.Imali su svu potrebnu dokumentaciju 3.10.2017. kada su predali natječaj, uključujući i to predodobrenje. Čekamo očitovanje do 11. siječnja, nakon čega će vlada donijeti odluku, poručio je ministar Krstičević kojega su novinari potom pitali hoće li u slučaju neuspjeha oko nabavke zrakoplova podnijeti ostavku.

– Zasad ništa nije propalo, niti je napravljena ikakva šteta. Nitko nije ništa loše napravio. Od kud sam ja znao ako su oni stavili u papirima i u dokumentima da je to njihova odgovornost, sada bi ja trebao biti odgovoran vezano uz treću stranu. Ja sam već jednom odlazio… Ne smatram se odgovornim da smo niti ja niti moj tim napravili išta loše za Hrvatsku, rekao je Krstičević.

Na pitanje uživa li povjerenje premijera kaže “da je već jednom odlazio i da je uvijek spreman otići ako će njegov odlazak pomoći ili procesu ili Hrvatskoj”.

Dodao je i da “ima i drugih stvari u životu”.

– Treba sagledati sve te okolnosti. Nakon ovoga hrvatska Vlada, bio ja ili netko drugi, proces će se nastaviti. Kad-tad će taj avion, novi ili stari, biti u Hrvatskoj. Niti jednim svojim postupanjem niti ja niti tim u Ministarstvu nismo napravili protivno interesima građana i Hrvatske. Imamo sposobne ljude i stručnjake, zaključuje Krstičević.(hrt)

 

Facebook Comments